Harjoituksen edetessä päästiin kokeilemaan erilaisia taistelumuodostelmia yhdessä muskettimiesten kanssa. Garsin väki oli ihastuksissaan Bastionista elävöittämisen ympäristönä.

Bastionissa paukkuivat musketit ja ruutipilvet pöllähtelivät. Taustalla kuului ruotsinkielisiä komentoja, jotka liikuttivat musketöörien lisäksi ympäri kenttää pitkin seipäin aseistautunutta miesjoukkoa.

Gars, Gustavus Adolphus Rex Sueciae oli saapunut kaupunkiin.

Historian elävöitysryhmä Gars on keskittynyt 1600-luvun ruotsalaiseen jalkaväkeen.

Kolmikymmenvuotisessa sodassa tulivat suomalaiset hakkapeliitat tunnetuiksi, mutta valtaosa suomalaisista taisteli kuitenkin pakkovärvättyinä jalkaväessä.

– Jalkaväkirykmentin perusaseita olivat piikki ja musketti. Piikkimiehet olivat kuin liikkuva linnake, jonka tehtävänä oli torjua ratsuväen hyökkäys, kertoo piikkiryhmän kouluttaja Konsta Nikkanen.

Piikin, lähes viisimetrisen piikkipäisen seipään käsittely tiiviissä ryhmämuodostelmassa vaatii täsmällisyyttä ja yhtäaikaisuutta. Piikkiäksiisiin osallistunut Teemu Kuitunen oppi nopeasti oikeat liikkeet.

– Tulin paikalle mielenkiinnosta. Komennot olivat aluksi tietysti outoja, mutta kavereita seuraamalla pääsi nopeasti jyvälle hommasta, Teemu kommentoi.

Näyttävään harjoitukseen olisi toivonut enemmänkin paikallisia, ainoastaan kaksi Garsin ryhmän ulkopuolista uskaltautui mukaan.

Garsille Haminan vierailu oli myös tulevien esiintymispaikkojen ennakkokatselmus, ryhmä esiintyy Miekat, muurit ja musketit-festivaalissa kesällä.

  • Slider image
  • Slider image

Vaalisunnuntain kiireiltä keskiaikaisiin sotataitoihin perehtymään ehti vain muutama paikallinen. Teemu Kuitunen (keskellä) harjoittelee piikin perusotteita garsilaisten kanssa.

Musketti ei ollut mikään tarkkuusase ja sen lataaminen oli hidasta. Musketin teho perustui ampumisen rytmittämiseen, kun toiset latasivat, niin toiset ampuivat.

  • Slider image
  • Slider image