Haminan talousalueen uutislehti

Mitkä ihmeen eurovaalit?

Euroopan parlamentin vaalit, Eurooppavaalit, europarlamenttivaalit, eurovaalit: rakkaalla lapsella on monta nimeä. Vaikka lapsi on rakas, tuntuu silti, että moni on nyt jo unohtanut ensi kuussa tulevien vaalien olemassaolon. Tai sitten vaihtoehtoisesti ei edes tiedetä, mitä ihmettä on nämä eurovaalit, joista jossain on ohimennen mainittu.

Vaikka näistä vaaleista ei paljoa puhuta, ovat ne vähintään yhtä tärkeät, kuin äsken olleet eduskuntavaalit. Joku tässä kohtaa voi mumista itselleen, että ”Eihän EU-jutut minuun mitään vaikuta. Turhaa EU-fanien propagandaa”. Totuus kuitenkin on, että nämä vaalit vaikuttavat niin EU-fanaatikon kuin -kriitikonkin elämään saman verran. EU-lainsäädännöllä voi muuttaa suoraan Suomen, kuten muidenkin EU-maiden lainsäädäntöä. Myös globalisoituvassa maailmassa yksittäisellä valtiolla ei ole enää niin paljon vaikutusvaltaa, kuin ennen on ollut, joten äänestämisestä tulee yhä tärkeämpää, jos tahtoo vaikuttaa vaikkapa ilmasto- tai ihmisoikeusasioihin.

Vaikka joku ei haluaisi olla osa Euroopan Unionia, on asia voivoi, sillä Suomi on osa sitä. Tästä asiasta katkeroitumisen ja mököttämisen sijaan olisi parempi vaihtoehto äänestää parlamenttiin omia arvoja tukevaa ehdokasta. Kaikkein huonointa olisi marista siitä, että vallan kahvassa on vain idiootteja, jos ei itse edes vaivautunut äänestämään muutosta.

Monella syy äänestämättä jättämiselle voi olla vaaliähky. Taas pitäisi äänestää, vaikka melkein eilenhän sitä jo äänesti eduskuntavaaleissa. Toinen syy voi olla tietämättömyys siitä, mikä näiden valittujen meppien tarkoitus on maailmankaikkeudessa. Onneksi netistä löytyy monilta sivuilta tietoa näistä vaaleista, mutta olisi kuitenkin siistiä, jos Suomessa lisättäisiin ahkerammin kansan tietoisuutta Euroopan parlamentista.

Pähkinänkuoressa info vaaleista:  Suomesta valitaan 14 jäsentä, vaalipiiri on koko Suomi. Euroopan parlamentissa on tällä hetkellä seitsemän eri poliittista ryhmää (ei samat kuin Suomen puolueet). Äänestäminen tapahtuu ennakkoon 15.-21.5. tai varsinaisena äänestyspäivänä 26.5. Ulkomaillakin voi äänestää ennakkoon 15.-18.5.

Äänestämättä jättäminen on laiskuutta. Kukkasenkin piirtäminen äänestyslipukkeeseen on kannanotto siitä, että yksikään ehdokkaista ei ollut omanlainen.

Tässä kaikille haaste: nostetaan Suomen äänestysprosentti eurovaaleissa pilviin vuoden 2014 säälittävästä 39,1 prosentista.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide