Haminan talousalueen uutislehti

Oma opintopolku lisää innostusta opiskeluun

Neljä vuotta sitten Ekamin Haminan kampukselta kokiksi valmistunut Olli Oleander kävi viime viikolla kertomassa nykyisille ravintola-alan opiskelijoille kokemuksistaan työelämässä ja vakuutti, että opinnoista kannattaa ottaa kaikki irti.

– Teette itsellenne ison palveluksen, kun itse kannatte vastuuta siitä, että oikeasti opitte, Oleander kannusti ja viittasi tällä siihen, että opintouudistuksen jälkeen työssäoppimisjaksoja on entistä enemmän.

Oleander on myös Pursiravintola Loiston viime keväänä avanneen perheyrityksen pääosakas ja ravintolan keittiöpäällikkö.

Hän kertoi, että oli valmistumisen jälkeen mennyt kausityöntekijäksi Varissaareen Ravintola Vaakkuun. Kun kesätöiden jälkeen paikallaan istuminen alkoi riittää, hän oli päättänyt lähteä töihin Lappiin ja on siitä asti ollut talvet Hullussa Porossa Levillä ja kesät Vaakussa viime kesää lukuunottamatta.

– Työssäoppimispaikkaakin Leviltä voi hakea. Paikkaa hakevien tulisi ainakin tietää, miten kauan perunoiden keittäminen kestää ja osata peruskastikkeiden teko. Jos haluaa oppia ja saada hyvää kokemusta, siihen Levillä on ainakin hyvä mahdollisuus, koska lomakeskuksessa on paljon erilaisia ravintoloita Lappi á la carte -ravintoloista sveitsiläisiä ja aasialaisia ruokia valmistaviin ravintoloihin ja coctailbaareihin.

Lehtori Seija Uusitalo kertoi, että koulutusuudistuksen ansiosta ammattikouluun on nyt jatkuva haku ja jokaiselle opiskelijalle laaditaan oma opintopolku. Hän myös vinkkasi, että laivakokkien kysyntä on kova.

– Varsinkin aikuisista. Laivakokeiksi aikoville kokkiopiskelijoille on oma tutkinnonosa, Uusitalo jatkoi.

Viime syksynä kokin opinnot aloittanut Saana Peltola kertoi, että on aina tykännyt tehdä ruokaa ja koska ei osannut päättää, haluaako kokiksi vai lähteekö lukioon, hän valitsi molemmat. Tosin lukiossa Saana pänttää vain neljää ainetta, vain niitä, jotka aikoo kirjoittaa ylioppilaskokeissa, mikä antaa vähän pelivaraa. Tavoitteena on saada kahden vuoden päästä valkolakki ja valmistua kokiksi.

– Lukiotunnit ovat koulupäivien keskellä, mikä helpottaa arkea ja kaikki on sujunut joustavasti.

Tämä on Saanalle tärkeää, että ehtii illaksi töihin Kotipizzaan, jossa hänellä on vakituinen työpaikka.

Saana Peltola totesi, että työssäoppiminen eri paikoissa ja myös ulkomailla kiinnostaisi, mutta arveli, että lukio-opinnot vähän rajaavat, minne voi lähteä, mutta Seija Uusitalo vakuutti, että opintoja voi räätälöidä niin, että myös työssäoppimisjakso ulkomailla on mahdollista.

Viime keväänä NY-yrittäjien karsinnoissa Saanan yritys pääsi semifinaaliin Kotkaan, jossa hänet palkittiin parhaana myyjänä ja hän kertoi, että on myös mielessään heitellyt ajatuksia jonkin sortin trendiravintolan perustamisesta ja taas toisaalta siitäkin, että lähtisi lukemaan psykologiaa, jota lukee nyt myös lukiossa.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli