Haminan talousalueen uutislehti

Alueellistaminen toi vanhalle miehistökasarmille uuden elämän

Suomen puolustusvoimat peri vuonna 1917 Keisarilliselta Venäjältä massiivisen kiinteistökannan. Majoituspaikkoja oli 60 000 miehelle ja 7 000 hevoselle. Nyt ovat hevoset poistuneet kokonaan mutta muuttunut on kaikki muukin. Muutoksen tuulia johtaa Puolustushallinnon rakennuslaitos, joka juhlistaa 25-vuotista taivaltaan Haminassa 9. toukokuuta.

– Puolustusministeriön rakennustoimisto oli Suomen suurimpia arkkitehtitoimistoja 1930-luvulla. Vielä 1960-luvulla se oli kiistatta myös maan suurin rakennustoimisto, kun puolustusvoimien tarvitsemat rakennukset rakannettiin omina töinä, sanoo Puolustushallinnon rakennuslaitosta johtava Pekka Salojärvi.

Puolustushallinnon rakennuslaitos on malliesimerkki uudentyyppisestä valtion organisaatiosta, jota on kehitetty tilaaja – tuottaja -mallin pohjalta.

Kun rakennuslaitos syntyi 1994 puolustusministeriön rakennusosastosta ja alueellisesta kiinteistöorganisaatiosta, väkeä talossa oli 2 500. Nyt pärjätään 700 työntekijällä, joista Haminassa huhtikuussa 2011 aloittaneessa keskusyksikössä työntekijöitä on 50.

– Haminan keskusyksikön alaisuudessa toimii yhdeksän alueille sijoitettua palveluyksikköä. Rakennuslaitosta on kehitetty puolustusvoimien tarpeita vastaavaksi asiantuntijaksi ja palvelujen hankintaorganisaatioksi. Emme ole enää rakentajia vaan rakennuttajia, puolustusvoimien tarvitsemien rakennustöiden ostajia.

– Myös kiinteistöjen ylläpidosta on 75 % ulkoistettu. Erityisosaamisen ja erityiskohteiden palvelutuotannon olemme pitäneet omissa käsissä. Valmiuden ja turvallisuuden näkökohdat ovat korostuneet erityisesti viime vuosina ja olemme valmistelemassa kustannushyötyanalyysiin perustuen tiettyjen, jatkuvuuden kannalta tärkeiden tehtävien kotiuttamista. Lähivuosina henkilöstömäärä tulee tämän johdosta nousemaan n. 720 :een.

Kaikki Helsingissä sijainneen keskusyksikön työntekijät eivät olleet innoissaan, kun puolustusministeri Jyri Häkämies päätti 2010 Puolustushallinnon rakennuslaitoksen keskusyksikön alueellistamisesta Haminaan kunnostettavaan entiseen varuskunnan miehistökasarmiin, joka on rakennettu 1807.

– Reaktio oli kaksijakoinen perhetilanteiden mukaan. Muuton yhteydessä noin puolet keskusyksikön väestä vaihtui ja uusien työntekijöiden joukossa on yhä enemmän haminalaisia, paljastaa Salojärvi.

Maanlaajuinen organisaatio toimii sutjakkaasti, vaikka keskusyksikkö on maan kaakkoiskulmassa Haminassa. Apuna on monipuolinen tietotekniikka.

– Videoneuvottelut ovat meillä ihan päivittäisiä, jopa useita päivässä. Työntekijöiltä säästyy uuden tekniikan ansiosta vuositasolla tuhansia matkatunteja, kun työt ja palaverit voi hoitaa omasta työpisteestä.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli