Haminan talousalueen uutislehti

Kannusjärven palokoppi palaa entiseen loistoonsa

1960-luvulla rakennetun Kannusjärven komean palokopin ränsistyminen on huolestuttanut kyläläisiä jo pitkään. Palo- ja pelastustoimen kannalta palokopilla ei enää merkitystä ole ollut, mutta se on kuitenkin muisto omasta ajastaan, jolloin tulipalojen sammuttaminen oli pitkälle kyläläisten omissa käsissä.

Kannusjärven-Kitulan kylätoimikunnan johdolla on palokoppi, oman aikansa maamerkki yhteistuumin päätetty korjata. Korjauksen vaiheet suunnitteli Matti Toikka.

– Viime kesänä projekti aloitettiin. Palokopin kunto tutkittiin ja havaittiin korjauskelpoiseksi. Kun runkorakenteet olivat kunnossa, kunnostamiseen oli järkevää lähteä, sanoo Kannusjärven-Kitulan kylätoimikunnan puheenjohtaja Mervi Hietanen.

– Olemme saaneet kaupungilta puutavaraa ja muutakin. Tukea on tullut myös metsästysseuralta ja VPK:lta. Merkittävin tuki on tullut kunnostustalkoisiin innolla lähteneiltä kyläläisiltä, paljasti Hannu Tykkä.

– Pelastusjohtaja Vesa Parkko on luvannut tulla juhlistamaan peruskorjauksen valmistumista. Myös letkutornista poistettu palosireeni tulee torniin takaisin kunnostettuna, näin pelastuslaitos on meille luvannut.

Kannusjärven palokopin sisälle jää vanhaa palokalustoa kertomaan menneistä vuosista.

Kun palokopin kunnostustalkoot alkoivat, ensimmäisiin talkoisiin tuli yli 20 kyläläistä, eikä into jatkossakaan ole suuremmin hiipunut.

– Haastavinta on 15 metriä korkean letkutornin ja sen katon kunnostaminen. Siihen hommaan meille on luvattu henkilönostin eli ”kuukulkija”, jolla pääsee turvallisesti ylös, kertoo Mervi Hietanen.

Ennen kuin päästiin palokopin rakenteiden purkamiseen, Alapään Martat hoitivat jo oman osuutensa. Porukalla Martat maalasivat panelilaudat, jotka olivat valmiina naulattavaksi heti talkoiden alettua.

– Tämä on todellakin koko kylän juttu. Kannusjärvi haluaa kaikin tavoin pysyä elinvoimaisena kylänä ja palokopin kunnostaminen kertoo siitä, että vaalimme myös historiaamme, sanoi kyläpäälliköksikin tituleerattu Mervi Hietanen.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli