Haminan talousalueen uutislehti

Mies joka keksi pyörän uudelleen

Koivuviilusta on ennenkin tehty kokeiluluontoisesti polkupyöriä. Kiinnostavia ideoita, mutta eivät ne kyllä voita Petri Holamon versiota puisesta pyörästä.

Vehkjärveläisen kirvesmiehen polkupyörä on teknisen ja käsityötaiteen huippunäyte. Pääosin käsin työstetty pyörä on kaunis ja linjakas.

– Osat on taivuteltu höyryn avulla pasuttamalla, kertoo Petri.

Pyörän elegantti, viimeistelty ilme tulee usean puulajin yhdistämisestä. Viilutettua koivua, haapaa, pyökkiä, tammea ja tiikkiä on käytetty mm. ketjunsuojuksessa ja lokasuojissa.

– Koivu ja haapa on omasta metsästä ja sahautettu tuossa naapurissa Holmaharjun sahalla.

Upea kiilto pyörän pinnassa on seitsemän lakkauskerroksen tulos. Lähempi tarkastelu paljastaa lisää yksityiskohtia; intarsiaupotuksina tehdyt koristeet, lokasuojan klassinen muotoilu, juomapullon puukuoret ja pyöräilykypärä. Silmä keksii kaikenaikaa lisää yksistyiskohtia. Jopa vanteet ja puolat on tehty puusta. Puolien poikkeava rakenne ja muotoilu tasapainottavat puisen vanteen ja pyörä rullaa vaivatta ja kevyesti. Metallisia osto-osiakin on jouduttu käyttämään, eturatas, keskiö, ketjut ja ohjaustangon runko ovat samoja kuin muissa polkupyörissä.

Eikä tässä vielä kaikki: uusimpana tulokkaana Petrin verstaassa on puinen skootteri.

– Lähtökohtana on tavallinen skootteri, joka on purettu aikalailla paljaaksi. Puuosat on työstetty samanlaisilla tekniikoilla kuin tuossa fillarissakin.

Puun käsittely vaatiin tietoa ja kärsivällisyyttä, ja kun taitoa on, syntyy tulostakin: tyylikäs skootteri valmistui viime talvena vapaa-ajan puhdetöinä. Skootteri on täysin kulkukelpoinen, kuten polkupyöräkin.

Kiinnostus ja ensimmäinen oppi puun työstämiseen on tullut jo lapsuudessa isältä Seppo Holamolta.

– Sain jo ihan pienenä olla isän mukana puuverstaassa. Siellä sai vapaasti kokeilla kaikenlaista tekemistä.

Petrin käsissä on syntynyt puusta hyvin monenlaista, puurakenteisista huonekaluihin, ajoneuvoista pienesineisiin. Avovaimo Suvi Vainio näyttää spiraalinmuotoista, kiiltäväksi lakattua puuveistosta, joka tuo mieleen muinaisen ammoniitin.

– Omien puutöiden suunnittelu ja tekeminen on mukavaa vaihtelua, lähinnä korjausrakentamista työkseen tekevä Petri toteaa.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide