Haminan talousalueen uutislehti

Ammattikoulun todistus on ajokortti työelämään

Nelisenkymmentä nuorta ja muutama aikuinen saivat todistuksen ammatillisesta koulutuksesta Ekamin Haminan kampuksella pidetyssä pienimuotoisessa juhlassa. Ammattiin valmistuneita on toki huomattavasti enemmän, mutta yksilöllisten opintopolkujen vuoksi ammattiin on valmistuttu jo pitkin talvea.

Tilaisuuden avannut apulaisrehtori Ulla Jaskari sanoi todistusten olevan ajokortteja työelämään.

Työelämästä terveiset juhlaan toi Rakennusliiton aluetoimitsija Jarkko Harjumaaskola. Hän arveli kutsun kohdistuneen Rakennusliiton edustajaan senvuoksi, että Rakennusliitto on käynnistänyt vahvan koulutuskampanjan työnohjaajien saamiseksi rakennusalan työpaikoille.

– Rakennusliitto on saanut hankkeesta runsaasti kiitoksia ja tottahan on, että ammattikoulutuksesta valmistuvilla nuorilla on vielä perin ohut tuntuma todelliseen työhön työkohteissa, sanoi Harjumaaskola, joka sai samasta Haminan ammattikoulusta talonrakentajan todistuksen tasan 32 vuotta sitten.

– Toisen asteen tutkinnon suorittaminen antaa hyvät mahdollisuudet työllistymiseen, sillä ammattikoulutuksen arvostus lisääntyy koko ajan, sanoi Harjumaaskola.

– Koulutuksen tärkein tavoite on kouluttaa nuoria työllistymään. Silloin yhteiskunnan panostukset koulutukseen palautuvat veroina moninverroin valtion kassaan.

Ekamista liiketalouden opintosuunnalta valmistuneiden Verna Vihervaaran ja Tatu Strömbergin opintopolut poikkeavat toisistaan. Kaksoistutkinnon suorittanut Verna lakitettiin myös ylioppilaaksi, kun Tatun katseet on suunnattuna jo varusmiespalveluun, joka alkaa heinäkuussa.

– Armeijan jälkeen jatkan opintoja kaupallisella alalla. Ekamin tahti oli mielestäni melko rento, vauhdikkaamminkin olisimme voineet mennä, arvioi Tatu.

Vernalla paperit ovat jo vetämässä kaupallisen alan jatko-opintoihin Helsinkiin, jonne häntä vetää myös poikakaveri.

– Toistaiseksi työskentelen Karhulan Citymarketissa, paljasti Verna.

Talonrakentajaksi valmistunut Hamza Rostedt paljasti, että rakennusala oli hänelle ainoa vaihtoehto.

– Olen pikkupojasta lähtien oppinut tekemään juttuja käsillä. 20 kaveria aloitti kurssillamme ja matkan varrella suuri osa on jo valmistunut, kertoi Hamza.

Juhlapuhuja Harjumaaskola antoi auliisti Hamzalle vinkkejä kesätyöpaikoista, joka nuorukaiselta vielä puuttuu:

– Alalla on kova puute kesätyöntekijöistä. Missä vain näet rakennustyömaan, etsi esiin työmaapäällikkö ja pian sinulla on kesätöitä, lupasi Harjumaaskola.

– Henkilökohtainen, avoin lähestyminen on työnhaussa ehdoton juttu. Ei työpaikkoja haeta s-posteilla, jotka hukkuvat muiden postien sekaan!

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide