Haminan talousalueen uutislehti

Digitaalisuus tulee vahvasti Puolustusvoimien koulutukseen

Puolustusvoimilla on käynnissä mittavin koulutusuudistus vuosikymmeniin, luonnehti uudistusta Haminassa vieraillut Puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg.

– Koko koulutuskoneisto muokataan uuteen asentoon, kun uudistamme varusmieskoulutusta ja asevelvollisuuden käytäntöjä Koulutus 2020 -ohjelmalla. Nykyiselläänkin koulutus on tasokasta, mutta uudistuksilla vastaamme paremmin ajan haasteisiin, sanoi Lindberg.

Uudistuva koulutus vastaa tulevaisuuden turvallisuusympäristön haasteisiin. Koulutuksessa hyödynnetään nykyaikaista teknologiaa, verkossa tapahtuva kouluttaminen lisääntyy ja apuna ovat nykyaikaisen teknologian laitteet ipadit ja tietokoneet virtuaaliohjelmillaan. Tulenjohtoharjoituksia tehdään virtuaalisina suurissa luokkahuoneissa, jolloin jokainen saa eteensä suuren tietokonenäytön.

Modernien oppimisnäkemysten mukaisesti koulutettavalle annetaan enemmän vastuuta omasta oppimisestaan. Harjoittelua tehostetaan ja saavutettuja oppimistuloksia mitataan systemaattisesti.

Reserviupseerikurssin johtaja, everstiluutnantti Timo Hänninen painotti, ettei sotilaita kouluteta verkkoon vaan kentälle.

– Armeija ei ole kirjekurssi vaan johdettua kentällätoimimista. Digitaalisuudesta ei tule armeijalle isäntää vaan hyvinkoulutettu renki, painotti Hänninen.

Sotilaskoulutus on imenyt vaikutteita myös Suomen MM-kultaa voittaneen jääkiekkomaajoukkueen toiminnasta:

– Hyvä sotilasjohtaja on joukkonsa Mörkö, esitaistelija joukkonsa edessä. Joukkueen tekeminen henkii vahvaa asennetta, korosti everstiluutnantti Hänninen.

Kenraali Lindberg korosti, että yhteistyötä Puolustusvoimat on tehnyt Jääkiekkoliiton kanssa jo pitkään.

– Jääkiekossa väline liikkuu vahdilla. Myös sotilaallisissa tehtävissä on edettävä hyvin motivoituina vilkkaasti sekä ennakoitava liike, sanoi Lindberg.

Puolustusvoimat panostaa myös varusmiesten kuntoon, jossa kehityskäyrät näyttävät alaspäin niin kestävyydessä kuin lihaskunnossakin. Koulutus 2020 pureutuu myös liikuntapuolelle, jossa varusmiesajalle kehitetään nousujohteinen liikuntakoulutus.

Reserviupseerikoulussa Koulutus 2020 merkitsee kurssien venymistä 12 viikkoon.  Koulutus laajennetaan kaikkiin joukko-osastoihin, pilotteina ovat Porin Prikaatin ohella Rannikkoprikaati, Ilmasotakoulu, Maasotakoulu ja Uudenmaan Prikaati.

– Kokonaisuudessaan uusi koulutusmalli on käytössä kaikissa joukko-osastoissa heinäkuussa 2020. Saamamme palautteen perusteella varusmiehet ovat tyytyväisiä uuteen järjestelmään, sillä digioppimiseen he ovat tottuneet jo koulussa, sanoi Puolustusvoimien koulutuksen koordinaattori Markku Jämsä.

– Palautetta uudesta koulutusmallista varusmiehet voivat antaa nimettöminä. Selkeä tavoitteemme on kehittää varusmiestemme koulutusta yhä paremmaksi ja motivoivammaksi, arvioi Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Markku Myllykangas.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli