Haminan talousalueen uutislehti

Klamilan mobiilireitin avajaiset kesätorilla

Klamilalaisilla oli jo ajat sitten tavoitteena, että kylän mobiilireitin avajaiset pidetään silloin, kun vietetään valtakunnallista Avoimet kylät -päivää ja aikataulu piti. Mobiilireitin työstäminen aloitettiin viime syksynä ja älypuhelimeen ladattavasta sovelluksesta löytyy tällä hetkellä 19 kohdetta.

Maisemapolkuja-hankkeen projektipäällikkö Johanna Laari-Günther kertoi, että reitin toteutuksesta vastanneet kylätoimikunnan jäsenet saivat päättää, mitä kohteita haluavat esitellä. Hän myös kehui heitä aktiivisiksi ja idearikkaiksi ja korosti, miten hyvässä yhteishengessä työ sujui.

Myös tilaisuuden avannut Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuaho kiitti kaikkia reitin työstämiseen osallistuneita ja erityisesti kyläyhdistyksen väkeä.

Reitti löytyy Nomadi-sovelluksesta nimellä Klamilan maisemapolkuja. Sen lisäksi, että sovelluksesta avautuu kohteista kuva- ja tekstitiedostoja, se myös opastaa kohteelle. Myös Klamilan kesätorista, jossa mobiilireitin avajaistapahtumaa vietettiin, löytyy sovelluksesta kuvia ja tekstiä ja ainakin vanhan kivisillan rakentamisesta kuullaan myös perinnetietoa ääninauhalta.

– Reitin päivittämiseen tarvittavat tunnukset ja tietotaito jäävät kylätoimikuntalaisille. Englannin ja venäjänkieliset versiot sovellukseen saadaan viimeistään syksyllä, Johanna Laari-Günther kertoi.

– Reiteillä käytetään pääasiassa jo olemassa olevia kulkuväyliä ja reitit tehty sen pituisiksi, että niille pääsee kätevästi kävellen tai pyöräillen.

Etelä-Kymenlaaksosta Maisemapolkuja-hankkeessa on kaikkiaan seitsemän kylää, joihin luodaan joko mobiilireitti tai tarinakartta. Leader Sepra ry:n kautta rahoitusta saavaa hanketta hallinnoi Pro Agria ja toteutuksesta vastaa Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset.

Virojoella reitti avattiin tiistaina ja samalla pidettiin siivoustalkoot. Miehikkälästä hankkeessa ovat mukana Salo-Miehikkälä ja Suur-Miehikkälä, Kotkasta Tiutinen ja Pyhtäältä Haavisto ja Vastila, jotka tekevät yhteisen tarinakartan, joka laaditaan Story Map -tietokonesovelluksella.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli