Haminan talousalueen uutislehti

Pakkoruotsi uhkana

Juhannuksen aikaan mielessä on kesästä nauttiminen, uiminen, grillaaminen ja muutenkin vain rennosti ottaminen, mutta minulla mielessä kesän alusta asti on ollut hallitusohjelma, etenkin siihen kirjattu toisen kotimaisen kielen, ruotsin, tuleminen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksiin.

Onneksi hallitus kirjasi sen kuitenkin lopulta lievemmin kuin aluksi oli suunnitteilla: “Hallitus asettaa tavoitteeksi toisen kotimaisen kielen palauttamisen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa.”

Vaikka kaiken järjen mukaan tuo uudistus ei tulisi ehtimään koskemaan minua, jos tulee koskemaan yhtään ketään, se pistää silti miettimään, mitä jos se koskisikin?

Kirjoitan ensi keväänä viisi ainetta. Mitä jos siihen kirjoitusstressiin heitettäisiin päälle vielä kuudes aine, joka olisi pakko kirjoittaa!

En todellakaan kykenisi kirjoittamaan kuutta ainetta keväällä, tai jos jotenkin sen tekisin, olisi se joihinkin muista aineista panostamisesta pois.

Tai sitten voisin olla kirjoittamatta jonkin niistä mieluisista aineista, johon olen koko lukion aikana panostanut ja josta luultavimmin saisin paremman arvosanan kuin ruotsista.

Tai sitten kävisin lukion 3,5 vuoteen – yhden kirjoituskerran eli ruotsin takia.

Onneksi voin huokaista helpotuksesta, ettei tämä minua tule koskemaan, mutta jotakin muuta se voi koskea, jotakin muuta, joka olisi samanlaisessa tilanteessa kuin minä. Emme voi vain kaikki ajatella, että huh, no eipä koske minua, hahhahhaa, nuoremmat kärsikää toisen kotimaisen kielen kanssa!

Pitäisi enemmänkin olla huolissaan. Jos uudistus tulee ikinä voimaan, se vähentää mahdollisuuksia kirjoittaa jotakin muuta ja lisää mahdollisuuksia mielenterveyshäiriöille, burnouteille ja muille mukaville jutuille, jotka ovat lukiolaisille jo hälyttävän yleisiä.

Tiedostan sen, että ruotsia tulee kuitenkin tarvitsemaan ainakin yliopistoissa, mutta pakottamalla ei kenenkään intoa lisätä. Pakottamalla lisääntyy vain stressi ja huonommin menestyminen kirjoituksissa.

Vielä on turha stressata, mutta kannattaa pitää tämä korvan takana ja nauttia ensisijaisesti kesästä, tehdä paljon juhannustaikoja ja olla putoamatta veneestä.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus