Haminan talousalueen uutislehti

Tommin valmentaja löytyy kotipiiristä

Miehikkälässä Lapjärvellä syntynyt Tommi Takanen on noussut viiden vuoden aikana maamme skeetampujien ehdottomaan kärkeen. Tällä viikolla mies edustaa Suomea Minskissä European Gamesissa, Euroopan omissa maanosan olympialaisissa.

– Isäni on aktiivinen metsästyksen harrastaja, aseet tulivat minulle tutuiksi jo lapsuudessa. Skeet-ammuntaan tutustui serkkujeni kautta, kertoo Tommi ampujan taustoistaan keskellä lähtövalmisteluja kohti Minskiä.

Tommi laskee, että kausi 2015 lienee toistaiseksi hänen parhaansa. Syy taitaa löytyä kotipiiristä, sillä haminalainen fysioterapeutti Sini Huhtala liittyi tuolloin tiiviisti Tommin elämään.

– Tapasimme ensimmäisen kerran 2015 tammikuussa KymLin urheilugaalassa Kouvolassa. Tarjouduin auttamaan Tommia fysioterapeutin neuvoilla. Neuvoni kelpasivat ja siitä lähtien olemme pitäneet yhtä, nauraa Sini.

Ammuntavalmennuksen tieltä Sini pysyttelee visusti poissa, mutta hän on hivuttanut Tommin valmentautumiseen pieniä asioita, joilla urheilija saa pidettyä pakettinsa paremmin koossa kilpailutilanteessa.

– Urheilu voisi hyödyntää fysioterapeuttien osaamista huomattavasti nykyistä enemmän. Emme hypi valmentajien varpaille mutta vammojen ennaltaehkäisyyn löytyy kyllä apuja, arvioi Sini.

Tommi tunnustaa myhäillen, että Sini neuvoista on ollut suuri apu:

– Skeetmaajoukkueessa Sinin kehittelemät jutut ovat yleistyneet, moni seuraa jälkiämme. Skeetissäkin urheilijalla motoriikan ja liikkuvuuden pitää olla kunnossa, sillä kiekkoihin on reagoitava sekunnin murto-osissa.

– Ase painaa 4 kiloa, koko kisan aikana tulee jopa 400 nostoa, kun laukaukset ja harjoitusnostot lasketaan yhteen. Herkkyyden pitää olla kunnossa, sillä kiekot tulevat kahdesta suunnasta 90 km/h nopeudella.

Tommi uskoo, että huipulle on turha pyrkiä, jolleivät kotiasiat ole kunnossa.

– Siniltä olen saanut kaiken tuen ja oivalliset opit!

Sini muistaa lähtötilanteen, kun yhteistyö Tommin kanssa alkoi:

– Tommin nilkat olivat kuin puupökkelöt. Töitä piti tehdä, ennen kuin nilkat saatiin kuntoon, sillä skeetissä liikkuminen lähtee nilkoista, kiekkoihin on reagoitava heti, sanoo Sini.

Ammuntakin loppuu joskus. Tommilla on työpaikka Kaakon Kaksikon tilapalvelupäällikkönä ja opinnotkin ovat oivallisessa mallissa:

– Tällä viikolla valmistun tuotantotalouden diplomi-insinööriksi! Elämää on uran jälkeenkin.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide