Haminan talousalueen uutislehti

Ilman lomaakin voi olla kesä

”Näin kesäloma kannattaa aloittaa! Näin vietät onnistuneen loman! Näin julkkikset lomailevat!” Jos on viime aikoina lukenut lehtiä, ei ole jäänyt epäselväksi, että käynnissä on lomakausi. Ja jos on törmännyt tuttavaan kaupungilla tai istunut kampaajalla tai työpaikan kahvihuoneessa, on varmasti osallistunut ”koskas lomat alkaa”-keskusteluun.

Loma-aihe tuntuu olevan läsnä kaikkialla – etenkin, jos sattuu viettämään lomatonta kesää. Itse vaihdoin työpaikkaa juuri kesän korvalla, joten neljän viikon herätyskellotonta elämää ei tänä vuonna ole. Oma valintahan tämä tietenkin enimmäkseen oli, eikä työpaikan vaihto kaduta. Mutta välillä lomakaipuu iskee ja silloin tuntuu siltä, että lomista puhutaan kaikkialla. Radiossa soi lomabiisejä, some-kanavissa on lomakuvia ja telkkarissakin kaikki hyvät ohjelmat on kesätauolla eli siis lomalla.

Tuntuu oudolta, että pitkää kesälomaa pidetään niin itsestäänselvyytenä. Kyllähän meiltä lomattomia täytyy olla tuhansittain: kesätöissä paahtavia opiskelijoita, keikkatyöläisiä, määräaikaisia työntekijöitä ja ehkä pienyrittäjiäkin. Silti meille ei neuvoja jaeta. Parasta on ryhtyä toimeen ihan itse, joten tässä viisi vinkkiä siihen, miten saa loman tuntua olematta lomalla (kokeileminen vain omalla vastuulla):

  1. Suihkuta naamaasi palaneen ihon väristä maalia niin, että laitat ensin hervottoman isot aurinkolasit päähän. Saat naamaasi hassut rusketusrajat ja voit naureskella, että on sitä oltu muuallakin kuin sisätiloissa.
  2. Ota pieni pöytägrilli mukaan töihin ja paista joka päivä lounaaksi makkaraa. Loppukesästä voi sitten kyllästyneenä todeta, että kyllä taas einesmakaronilaatikko maistuu.
  3. Vaihda perjantaina loppupäivästä työkoneen salasana johonkin täysin satunnaiseen merkkiyhdistelmään. Voit sitten maanantaina lomalta palaajien kanssa päivitellä, miten salasanatkin unohtuvat.
  4. Viikon toisen työpäivän paikkeilla kannattaa kovaan ääneen huokailla, että ”hohhoi, kyllä taas tuntuu siltä kuin ei olisi lomalla ollutkaan”. Lomalta palanneetkin tekevät tätä mielellään, joten yritä ehtiä ensin.
  5. Tee lista tekemättömistä kotiaskareista, joita kesän aikana pitäisi tehdä. Syyskuussa voit sitten kaivaa listan esiin ja naureskella yhdessä lomaa pitäneiden kanssa, että jäipä taas kaikki tekemättä.

Jos näillä ei vielä lomatunnelma valtaa mieltä, voi lohtua hakea toisesta näkökulmasta. Lomailu on nimittäin oikeastaan aika vaarallista – ainakin jos iltapäivälehtiä on uskominen. Lomalla paino nousee, alkoholismi uhkaa, iho palaa, tili tyhjenee, päivärytmi menee sekaisin ja parisuhde ajautuu kriisiin. Ei ihme, että loman loppuminen on rankka juttu. Ainakin vältymme siltä, joten onnea meille ja työniloa kesään!

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide