Haminan talousalueen uutislehti

Juhlanäyttely kutsuu Kitulaan

Suomen liittyminen Euroopan unioniin muutti haminalaisen Pauli Luoman arjen. Kitulassa sijaitsevan maatilan pyörittäminen karjoineen tuli tiensä päähän.

– Tuolloin 1998 edessä olisi ollut navetan perusteellinen remontti. Ratkaisumme oli luopua lehmistä ja rakentaa navettaan taidegalleria. Sitä päätöstä en ole katunut hetkeäkään, sanoo nyt 20 vuotta ammattimaista uraa oman gallerian pohjalta rakentanut taiteilija.

Pauli Luoman gallerian 20-vuotisjuhlanäyttely avattiin viime viikolla Kitulassa osoitteessa Kitulantie 92. Luoman ensimmäisestä näyttelystä tuli samalla kuluneeksi 30 vuota.

– Navettagalleriamme on keskellä ei mitään. Parikymmentä vuotta sitten ja myöhemminkin pihaamme saapui joskus bussillinenkin taiteen ystäviä, mutta se aikana on takana, kun kaikilla on omat autot.

Luoman galleriassa maalausten aihepiiri on laaja. Räiskyvän värikkäät kukka-aiheet peilaavat ajanjaksoa taiteilijan uralla, metsäaiheet puolestaan taiteilijan juuria metsäisessä Pohjois-Vehkalahdessa. Abstraktit työt ovat taiteilijalle heittäytymistä värien maailmaan.

– Abstraktien töiden maalaaminen edellyttää tiettyä mielentilaa. Väreillä leikittely on etsimistä ja vastapainoa realistisille kuville.

Kun taiteilija elää taiteellaan, on myös maalattava töitä, joilla on kysyntää. Haminan – Kotkan seudulla Luoman töitä näkee harvoin näyttelyissä. Hän sanoo jättäneensä esimerkiksi Haminan galleriat harrastajille.

– Taiteilijan vapautta on se, että voi maalata aiheita, joista pitää. Oma galleria, omat aikataulut. Navettagalleriaan voi tulla myös vain katselemaan taidetta. Monelle se on mieleenpainuva kulttuurikokemus, arvioi taiteilija.

Lehmäkarjasta luopuminen 21 vuotta sitten oli Pauli Luomalle kova ratkaisu:

– Oikea ratkaisu se oli. Siitä lähtien olen voinut keskittyä maalaamiseen eli työhön, jota todella rakastan.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli