Ruutipilvet pöllähtelivät Garsin (Gustavus Adolphus Rex Sueciae) näytöksessä.

Perjantain turnajaiset Bastionissa oli suurin yksittäinen yleisötapahtuma, katsomo oli loppuunmyyty. Illan ohjelma  alkoi myöhässä, mutta onneksi paikalla oli narri, joka huvitti yleisöä sukkeluuksillaan, kuten narrin kuuluukin.

Ennakkoon ehkä odotetuin ohjelmanumero oli puolalainen Herttuan joukot ratsuineen. Jos yleisö odotti vahvasti haarniskoitujen ritareiden välisiä väkeviä peitsikamppailuja, se pettyi. Neljän ratsukon ryhmä oli liikkeellä kevyemmällä varustuksella ja esitti tehtäväradalla erilaisten aseitten käsittelytaitoja.

Turnajaisten muuta antia olivat kehässä käydyt buhurtin SM-liigan 1vs1-ottelut sekä viikinkien taistelunäytös.

Monelle illan näyttävin esitys oli kuitenkin historianelävöitysryhmä Garsin äksiisi- ja taisteluesitys. Musketit paukkuivat ja piikkimiesten tiivis linnake liikkui komentojen mukaan, 1600-luvun jalkaväkirykmentin taistelukoreografia toimi täsmällisesti.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image

Buhurt on kuin vapaaottelua keskiaikaisin varustein. Raju laji, mutta onneksi aseet olivat tylppiä.

Uudenmaan Karoliinit elävöittää Ruotsin kuninkaallisten karoliinien jalkaväkirykmenttiä vuosien 1700-1809 ajalta. Karoliinien leirissä urheilukentän laidalla pistettiin aseet kekoon ja siirryttiin ansaitusti kahville. Olihan edellinen ilta mennyt kestikievarissa ”suuta ja sotapilliä soittaen sekä näyttäen kansalle mallia, miten olutta juodaan”.

Ravimäkiyhdistyksen aikuisille kehitysvammaisille tarkoitettu liikkuva päivätoiminta Käpälämäki oli näyttävästi esillä messualueella. Käpälämäkeläiset ovat vuoden aikana perehtyneet keskiajan elämään, ja myyntiin oli valmistettu velhoja. Jokainen velho on uniikki, ulkonäköä, nimeä ja velhon mukanaan kantamaa viisautta myöten.

Viimeiseen mieheen. Viikingit pystyttivät leirinsä kirkon taakse.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image