Haminan talousalueen uutislehti

Festivaalia kannattaa kehittää

Pöly oli tuskin laskeutunut Miekat, muurit ja musketit -historiafestivaalin tiimoilta sunnuntaina, kun sosiaalinen media avautui festivaalin analysointiin. Kommenteissa festivaalia arvioitiin hienoksi, tarpeelliseksi Haminalle mutta myös täysin epäonnistuneeksi rahantuhlaukseksi.

Haminassa on järjestetty aikaisemminkin pienimuotoisia, historiaan perustuneita tapahtumia, jotka harrastajavoimin valmisteltuina saivat suuren suosion.

Esimerkkeinä muistetaan vaikkapa elokuun 2004 Oolannin sodan syttymisen 150-vuotistapahtuma tai vajaa 10 vuotta sitten pidetty kaksipäiväinen sotilasleiri, joka keräsi laajat harrastajapiirit eri puolilta maata.

Molemmat tapahtumat saivat yleisön liikkeelle ihmettelemään ja kertaamaan historiantietojaan.

Hamina Tattoon alku 1990 oli niin ohdakkeinen, että Haminassa vaadittiin vakavasti tapahtumasta luopumista. Vastaperustettu Varuskuntasoittokunta vietiin tuolloin Haminasta Lahteen, joka oli valmis kaappaamaan myös Tattoon. Hamina ei luovuttanut.

Haminan kannattaa pitää tiukasti kiinni Miekat, muurit ja musketit -festivaalista. Tapahtumalle on Haminassa onneksi niin ylivertaiset puitteet, ettei se muualle luontevasti sopisikaan.

Kehittämistä festivaalin konsepti kyllä kaipaa. Kaipaa se lisää tekeviä käsiäkin, sillä monet historian harrastajat päättivät jäädä vielä sivustakatsojiksi ensimmäisessä näytöksessä.

Pahimpana puutteena moni vieras piti Bastionin keskiaikamarkkinoiden maksullisuutta unohtaen samalla, että markkinoilla oli laaja, järjestetty ohjelma.

Se ei synny ilman kustannuksia, vaikka kyse olisikin vain puoliammattilaisista. Kun suurturnajaisten pääsyliput myytiin loppuun, se yllätti järjestäjätkin. Ehkäpä seuraavalla kerralla Bastioniin pystytetään toinenkin 800 henkilön katsomo?

Ensimmäisen festivaalin tapahtumat painottuivat Hamina Bastioniin ja myös urheilukentälle, jonne sijoitettiin sotilasleirit. Tapahtuman näkyvyyden kannalta olisi tärkeää, että se näkyisi torilla ja katukuvassa koko keskustassa.

Lyhyet ohjelmalliset keskiaikaa peilaavat esitykset torilla vetävät kyllä katsojia lisää myös itse Bastionin areenoille.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus