Haminan talousalueen uutislehti

Keskiaika kävi kaupungissa

Ensimmäisen kerran järjestetty Miekat, muurit ja musketit -historiafestivaali näkyi ja kuului Haminassa koko loppuviikon ja viikonlopun. Tapahtumassa oli tavattoman paljon hyvää, mutta jäi sitten parantamisen varaakin.

– Teimme sen, mitä pienellä porukallamme pystyimme. Palkattua henkilöstöä ei tapahtumalla ollut lainkaan, kertoo Haminan tapahtumatuotantopäällikkö Paula Kouki.

Muutama tapahtuma ylitti selkeästi odotukset:

– Barokkikonsertti Puistotalossa oli täysosuma, vaikka erinäisistä syistä jouduttiin vaihtamaan esiintyjiäkin. Puistotalo täyttyi yleisöstä. Turnajaisten taistelunäytöksen lipunmyynti yllätti, osa halukkaista jäi ulkopuolelle, kun liput loppuivat kesken.

Turnajaisten taistelunäytöksen alku viivästyi esiintyjinä olleen puolalaisryhmän varusteongelmien vuoksi, se aiheutti katsojissa pientä epätietoisuutta.

– Lauantain buhurt-ottelijain kamppailuissa oli toden makua, se taatusti yllätti meidät järjestäjät, mutta myös yleisön.

Sotajoukkojen tykkitaistelu urheilukentän alueella kuului kauas. 1600-luvun sotajoukkojen näytös antoi viitteen siitä, miten valtavasti sodankäynti on mennyt niistä ajoista eteenpäin.

– Taistelunäytöksen järjestäminen oli sotajoukkojen oma idea, senvuoksi siitä tiedottaminen ei pysynyt vauhdissa mukana.

Paula Kouki sanoo, että intoa on tapahtuman järjestämiseen myös kahden vuoden kuluttua uudelleen.

– Ratkaisun avaimet ovat poliittisilla päättäjillä. Meidän saama palaute sekä yleisöltä että tapahtuman elävöittäjiltä ja esiintyjiltä oli positiivista. Puitteet tämäntyyppisen festivaalin järjestämiseen Haminassa ovat ainutlaatuiset, se tunnustus tuli hämeenlinnalaisiltakin.

Miekat, muurit ja musketit -historiafestivaalin ohjelmantuottajana toimi Hämeenlinnan Keskiaikatapahtuma Oy. Paula Kouki sanoo, että yhteistyö toimi, mutta varaa jäi parantamiseenkin.

– On asioita, jotka toimisivat seuraavassa MMM-historiafestivaalissa paremmin itse tehtyinä, mutta yhteistyön jatkaminen hämeenlinnalaisten kanssa on täysin mahdollista. Uusi tapahtuma tehtäisiin joka tapauksessa selkeästi ensimmäistä paremmin, kaikki oppi otetaan talteen niin hyvistä kuin huonommistakin asioista, arvioi Kouki.

Hämeenlinnan Keskiaikatapahtumat Oy:n toimitusjohtaja Hanna Heikkilä johti joukkojaan edestä. Hän oli vakuuttunut Haminan keskiaikatapahtuman jatkuvuudesta.

– Vain taivas on teille rajana! Valleineen ja muurineen teillä on aivan ainutlaatuiset puitteet tapahtuman kehittämiseen ja mielellään olemme mekin mukana kehittämistyössä, sanoi Heikkilä.

Yhtenä kehittämisvinkkinä Heikkilä esitti ajatuksen, että seuraavalla kerralla sotilas- ja muut leirit kannattaisi sijoittaa samalle alueelle.

– Silloin vieraat pääsisivät tutustumaan kaikkiin leireihin samalla kerralla ja leirit muodostaisivat selkeän kokonaisuuden.

Bastionin markkina-alueen maksullisuus tulisi Hanna Heikkilän mukaan mieltää ikäänkuin toritullina, joka oli käytössä kauan vielä keskiajan jälkeenkin.

– Pieni sisäänpääsymaksu on tuttu kaikilla messuilla kirja- ja antiikkimessuista lähtien. Jostakin on järjestäjien kaivettava raha, jolla järjestetään markkina-alueen monipuolinen ohjelmakin.

– Uuden ulottuvuuden tapahtumanne saisi, jos siihen liitettäisiin tavalla tai toisella myös nykyajan musketöörit eli Puolustusvoimat. Näytöksenä voisi olla esimerkiksi ponttoonisillan rakentaminen, maalaili Heikkilä.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös