Reimarin erikoisnumero on ilmestynyt 30.12.2024 poikkeuksellisesti vain verkossa. Jakelupäivien osuttua arkipyhään paperilehden jakelua ei ollut saatavilla. Käy lukemassa erikoisnumero, mukana lukijoiden vuoden 2024 kohokohtia!

Vanhat tulisijat kuntoon hormien massauksella

Jari Taipale (vas.) ja Juha Viikari esittelevät erikoistyökaluja, joilla päästään hormien ytimeen. Viikarin kädessä on hormiin laskettava pussi, joka täytetään ilmalla ennen massauksen aloittamista.

Vanhoissa puulämmitteisissä taloissa savupiiput rapisevat iän myötä. Vuosinuohouksessa nuohoojan antamiin korjauskehoituksiin tulee suhtautua vakavasti. Nuohoojan lämmityskieltoon asettamat tulisijat ja hormit ovat usein kuitenkin kunnostettavissa.

Savipiippujen saneerauksen ammattilaiset Jari Taipale ja Juha Viikari sanovat, että nykymenetelmillä savupiippujen kunnon tarkastaminen käy vaivattomasti hormikameralla.

– Hormiston yleinen rapistuminen selviää kuvaamalla, samoin irronneet hormikivet. Hormi dokumentoidaan ja asiakkaalle esitetään kuvat. Tarvittaessa hormille tehdään myös tiiviyskoe, sanoo Taipale.

– Hormien saneeraaminen tehdään keraamisella massalla, joka täyttää pienetkin halkeamat jättäen tasaisen jäljen. Jos hormisto on todella huonossa kunnossa, siihen suosittelemme hormien putkittamista, jatkaa Viikari.

Taipeleella ja Viikarilla on omat yritykset mutta verkostoituneina he tukevat toisiaan ruuhkatilanteissa. Molemmilla on nuohoojatausta, mutta myös muu, laaja osaaminen rakentamisessa.

– Vesieristetyöt, laatoitukset, muuraaminen, uunien saneeraaminen, listaa Taipale osaamistaan.

– Olen tulisijamuurari neljännessä polvessa. Kokemusta on laaja-alaisesti erilaisista rakennustöistä, koulutus on myös viherpuolelle puutarhatöihin, kertoo puolestaan Viikari.

Savupiippujen saneerauksen tarve ilmenee usein nuohoojan kautta. Saneerausta odottavat vanhempien omakotitalojen ohella myös lukuisat kesämökit.

– Kesämökkien tulisijojen rapautumista vauhdittaa tulisijojen epäsäännöllinen käyttö. Kesät lämmitetään ja talveksi paikka jää kylmilleen. Saaristossa rapautuminen edistyy myös kosteuden vaikutuksesta, arvioi Taipale.

Suuri osa vanhoistakin hormistoista on mahdollista kunnostaa, sanovat Taipale ja Viikari.

– Joskus joudumme aloittamaan saneeraustyöt muuraamalla savupiipun yläpään kokonaan uudelleen. Kun yläosa on kunnossa, se takaa myös itse hormin massauksen kestävyyden, työlle annamme 10 vuoden takuun.

Hormin saneeraaminen aloitetaan perusteellisella nuohouksella.

– Nuohous tehdään hormiin laskettavalla pyörivällä teräsharjalla, joka poistaa hormista noet ja irroittaa pienet kappaleet. Puhtaaseen pintaan massaus myös kiinnittyy täydellisesti ja hormille alkaa uusi elämä, valaisee Taipale työvaiheita.

Itse massan levittämisessä on omat niksinsä:

– Puhdistettuun hormiin lasketaan saneerauspussi, joka täytetään ilmalla. Pussin päälle laskemme massan, joka levittyy hormin seiniin nostettaessa pussi ylös saakka, kertoo Viikari

Savupiippujen kunnon ensiarvioinnin tekee nuohooja, jonka viestiin hormin mahdollisesti heikosta kunnosta tulee suhtautua vakavasti.

– Hormimestari tulee kutsusta paikalle ja selvittää hormin kunnon. Jos hormi on vielä hyväkuntoinen, saneerausta kannattaa siirtää joillakin vuosilla, turhaan työhön emme ryhdy, sanovat Taipale ja Viikari.

Taipaleen ja Viikarin yritysten palveluista lisätietoa yritysten kotisivuilta muurausjalaatoitus.fi sekä takkatohtori.fi.

Hormikamera ottaa myös videokuvaa, jota esitellään myös talon omistajalle.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli