Haminan talousalueen uutislehti

Nuoriso löysi Normipäivän

Trash Heroes -muusikot liikkuvat sähköavusteisilla lastipyörillä. Musiikkilaitteisiin virtaa tulee aurinkokennoista. Taiteilijat oik. Panu Varstala ja Antti Lahti.

Kolmannen kerran Haminan nuorisolle järjestetty päihteetön Normipäivä -tapahtuma keräsi nuoret perjantaina joukolla Bastionin suojiin.

– Katsojamäärä oli suurinpiirtein sillä tasolla, jota odotimmekin eli noin 500 henkeä. Enimmillään väkeä taisi olla illan pääesiintyjän Vilma Alinan kiivettyä lauteille, sanoi Aaron Pihkanen, joka toimi Haminan Nuorisovaltuuston puolesta tapahtuman järjestelytoimikunnan puheenjohtajana.

Normipäivän juuret yltävät kesään 2016, jolloin Nuorisovaltuusto järjesti päihteettömän tapahtuman Rampsinkarilla.

– Osin teknisten haasteidenkin vuoksi tapahtuma päätettiin sijoittaa seuraavana vuonna Hamina Bastioniin, jonne myös yleisön on helpompi saapua.

Nuorisovaltuuston aktiivien ohella järjestelyissä olivat mukana nuorisotoimen virkamiehet ja -naiset, kaikkiaan kolmisenkymmentä henkeä.

Tapahtuman aloitti tanssivat roskasankarit Trash Heroes, ympäristöystävällisillä lastipyörillä liikkuvat taiteilijat Panu Varstala ja Antti Lahti. Varstalan pyörään on asennetty lyömäsoitinsetti, Lahden pyörään dj-pöytä. Aurinkokennot keräävät sähkön musiikkivehkeisiin.

Musiikin ohella kaksikko toimii ekologian ja siisteyden sanansaattajina. Kaikilla keikoillaan he myös siivoavat ympäristöään. Haminan keikan he aloittivat tutustumalla Kesäpuistoon.

– Roskasaaliimme oli niukahko. Pääasiassa tupakantumppeja ja nehän eivät hajoa luonnossa milloinkaan. Eräs lapsiperheen isä tuli meitä kiittämään esimerkillisestä siivoamisestamme, kertoi Panu Varstala.

– Isojen teiden levähdyspaikoilta saa parhaat saaliit. Vaikka roskikset ovat tarjolla, roskat jäävät liian usein lähimaastoon, tietää Antti Lahti.

Lavalla Adi L Hasla. (Kuva: Aaron Pihkanen)

Varstala ja Lahti ovat ammattitanssijoita ja koreografeja. Trash Heroes on heille kesäkeikkailua, mutta arki tanssin parissa koittaa jälleen syksyllä.

– Teen pääasiassa teattereille koreografina keikkoja. Trash Heroes -keikkoja meillä on kymmenkunta kesässä, kertoi Varstala.

Antti Lahti toimii Jyväskylässä Tanssin aika -festivaalin taiteellisena johtajana.

– Kesäksi 2020 aiomme satsata Trash Heroesilla isompaan autokalustoon, sillä otamme ohjelmaan myös biokeräyksen, paljasti Lahti suunnitelmia.

Trash Heroes oli esiintyjäsetissä ensimmäinen. Sen jälkeen vuoron saivat Melkein Bändi, Adi L Hasla sekä viimeksi Vilma Alina.

Illan viimeinen esiintyjä Vilma Alina keräsi hyvin katsojia paikalle. (Kuva: Aaron Pihkanen)
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli