Ilmavoimat on kuvannut Suomea ilmasta koko itsenäisyytemme ajan vuodesta 1918 alkaen. Puolustusvoimien kuvakeskuksessa ja viimeksi pääesikunnassa työskennelleen Jukka Haltian kautta Reimari sai haltuunsa parikymmentä ilmakuvaa Haminasta noin 50 vuoden ajalta.
Vanhimmat kuvat ovat 1920-luvulta, tuoreimmat 1950-luvulta. Mukana on myös yksi ruutu Kuorsalosta vuodelta 1926.
Monissa kuvissa näkyy merkintä kuvausajankohdasta sekä myös kuvaajan/lentäjän nimi.
Jukka Haltia kertoo löytäneensä jopa 60 000 Suomen ilmakuvaa sisältäneen varaston tutkiessaan erästä toista projektia. Ilmavoimista hänet ohjattiin Sotamuseoon, josta hän sai kaiken haluamansa avun.
– Ensin katsoin kotikaupunkini Porvoon kuvatarjontaa, senjälkeen päätin vilkaista myös puolisoni Tuula Nopasen kotikaupungin Haminan kuvia. Noista tutkimuksistani ovat peräisin nämä kuvat, sanoo Haltia.
Sotamuseon arkistoista löytyneet kuvat ovat olleet erilaisilla negatiiveilla.
– Suuren työn kuvien digitoimisessa on tehnyt Ilmavoimista eläköitynyt lentäjä Johannes Hörkkö ja nyt tuo kuvamassa on Sotamuseon palvelimella.
– Sotamuseo ei ole mainostanut aktiivisesti tätä arkistoa johtuen varmaankin heidän rajallisista mahdollisuuksistaan palvella halukkaita asiakkaita. Omiin tarpeisiini Sotamuseo pienensi pyytämieni kuvien koon sellaiseen muotoon, että niitä voi lähettää sähköpostilla.
– Arkistossa olevat digitoidut kuvat ovat sen kokoisia, että niistä voisi halutessaan vedostaa vaikka neliömetrin kokoisia kopioita.
Jukka Haltia on luovuttanut kopiot Sotamuseolta saamistaan ilmakuvista myös Haminan kaupunginmuseolle.
Jukka Haltia eläköityi 30 vuotta kestäneeltä sotilasuraltaan vuonna 2011. Ensimmäiset virkavuotensa 1983 lähtien hän palveli KymJP:ssä ja IT Rykmentissä ja vuodesta 1995 lähtien Pääesikunnassa. Vuodet 2001 – 2006 hän toimi Pääesikunnan kuvakeskuksen päällikkönä.
Sotilasuran jälkeen Jukka Haltia toimi Ampumahiihtoliiton toiminnanjohtajana vuodet 2011 –2016.
(Kuvat: Sotamuseo)