Haminan talousalueen uutislehti

Hamina ei luovu kiirevastaanotosta

Terveydenhuollon kiirevastaanotto tulee säilyttää Haminassa ja päivittäinen aukioloaika tulee olla klo 8 – 21. Haminassa toimiva kiirevastaanotto helpottaa keskussairaalan poliklinikkatoimintaa sekä parantaa myös miehikkäläläisten ja virolahtelaisten palvelujen saavutettavuutta. Haminassa tulee olla toimiva omalääkäripalvelu.

Haminan kaupunginhallituksen lausunto Kymsoten yhtymävaltuustolle on selkeää tekstiä: Hamina ei tingi peruspalvelustaan vaan vaatii kiirevastaanoton säilyttämistä Haminan terveysasemalla.

Haminan kaupunginhallitus hyväksyi yhtymävaltuustolle lähetetyn lausunnon äänin 7–2. Perussuomalaiset Peter Muurman ja Ari Rinne halusivat, että Haminan tulisi uusilla neuvotteluilla Kymsoten kanssa pyrkiä siihen, ettei Haminan palveluita heikennettäisi. Toisena osana vaadittiin jo paluuta omaan palvelujen järjestelyvastuuseen.

Lausunto Kymsotelle valmisteltiin poikkeuksellisella tavalla osallistaen kaikki valtuutetut työhön. Kaksi valtuuston iltakoulua ja sitä ennen valtuustoryhmät keskenään saivat piirtää kommenttejaan raportista, joiden pohjalta viranhaltijat lausuntoluonnoksen valmistelivat.

– Jokainen ryhmä pääsi vaikuttamaan lausunnon sisältöön, myös Perussuomalaiset, mutta kaupunginhallituksesta emme saaneet kuitenkaan enää ulos yksimielistä lausuntoa, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Inkeroinen-Lalu (kok), joka kuitenkin aikoo jatkaa osallistavaa tapaa valtuuston työskentelyssä.

– Yhtenä rintamana valtuusto ajaa Haminan etuja. Sotepalveluiden muutostarpeet toki ymmärretään, sama tilanne on koko maassa. On silti kuitenkin ensin selvitettävä, miten esimerkiksi hoito kotisairaalaan tukeutuen järjestetään, jos paikallisia vuodeosastopaikkoja vähennetään radikaalisti.

Hamina edellyttää omaa ajanvarausta sote- ja perhekeskuksessa sekä hammashoidossa. Samoin Hamina edellyttää, että hammashoitolassa kuntalaiset saavat lähipalveluna sekä särkyvastaanoton että oikomishoidot. Jos oikomishoitoa ei voi järjestää pysyvästi Haminassa, vaaditaan, että hammaslääkärit tulevat tietyin väliajoin tekemään ne Haminaan eikä asiakkaan tarvitse kesken koulu- tai työpäivän liikkua Karhulaan.

– Haminan kaupunki ei missään tilanteessa hyväksy suunterveydenhuollon palveluiden keskittämistä Kotkansaarelle tai Kymenlaakson keskussairaalaan, tästä kaikki olivat yksimielisiä. Haminan palveluja ei ajeta alas, se ymmärretään Kymsotessakin.

Haminan kaupunki vaatii, että Haminassa on oltava vuodeosasto jatkohoitopotilaita varten. Vuodeosasto mahdollistaa myös saattohoidon järjestämisen Haminassa.

Hamina vaatii, että kotisairaalassa on oltava öisin kaksi parina toimivaa hoitajaa palvelutarpeen ja turvallisuuden takia. Kahden suunnitellun toimipisteen sijaan vaaditaan useamman kotisairaanhoitopisteen olemassaoloa, jotta potilaiden muuttuviin tarpeisiin pystytään vastaamaan nopeammin.

Kotisairaanhoidon toteuttamisesta Hamina haluaa selkeän toimintasuunnitelman.

Kuntoutuspalvelut tulee Haminan kaupunginhallituksen hyväksymän lausunnon mukaan palauttaa uudelleenvalmisteluun siten, että valmistelussa on mukana eri kuntoutusalan ammattilaiset eri kunnista ja kaikki kuntoutuksen osa-alueet otetaan huomioon. Apuvälinepalvelut Haminassa tulee säilyttää nykyisellä tasolla.

Haminalla on suuri huoli sotekiinteistöjensä tulevaisuudesta. Tyhjilleen mahdollisesti jäävät tilat aiheuttavat paineita kaupungin taloudenhoitoon. Sotekiinteistöjen erityisluonteisuus vaikeuttaa myös näiden kiinteistöjen jatkokäyttöä sekä realisoimista.

Hamina vaatii, että tiedot ja suunnitelmat tulevista tarpeista pitää tuoda hyvissä ajoin Haminan kaupungin tietoon. Kun tarpeista on yhtenäinen näkemys kaupungin ja Kymsoten kanssa, tulee tarpeet käydä läpi vielä Haminan kaupungin kiinteistöpalveluiden kanssa.

Suunnitelmissa tulee aina ensin huomioida kaupungin omistama ja kaupungin hallinnassa oleva kiinteistökanta.

Haminan kaupunki edellyttää, että kaupungin lausuntoon vastataan ennen kuin asia menee Kymsoten yhtymähallituksen käsittelyyn.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Veikonkone 19.4.- 23.4. klo 18
Previous slide
Next slide