Kaksi vuotta rakenteilla ollut Oolannin puisto Haminan Tervasaaressa etenee omaan tahtiinsa. Näkyvin osa rakentumassa olevaa puistoa on järeä, graniittilohkareista rakennettu muuri.
Oolannin puistossa on tehty runsaasti maamassojen siirtoja, sillä alueen korko pitää nostaa vajaaseen 3.5 metriin merenpinnasta.
– Suurin osa varsinaisen puiston alueesta on jo tasoitettu. Viereinen alue, joka on kaavoitettu tonttimaaksi voi näyttää näyttää edelleen varsin karulta. Toivottavasti kontrasti rakennetun puiston ja rakentamattoman tonttimaan välillä pehmenee luonnonkasvien myötä, sanoo aluetta esitellyt Haminan rakennuttajainsinööri Jorma Kauppila.
Kotkan kaupunginpuutarhurin Heikki Laaksosen suunnittelema puisto on budjetointisyistä rakennettava vaiheittain. Tällaisen neuvon antoi haminalaisille Laaksonenkin, jonka johdolla Kotka on rakentanut upeat puistonsa: kertainvestointina Sapokan vesipuisto ja Katariinan meripuisto olisivat jääneet rakentamatta!
– Kotka pääsee jo nauttimaan puistoinvestoinneistaan, sillä mainetta saaneita puistoja saavutaan katsomaan kauempaakin ja se tuo tuloja kaupunkiin, arvioi Kauppila.
Tervasaaren puretun sahan tienoo muuttaa muotoaan, mutta sormia napsauttamalla muutokset eivät onnistu. Oolannin puiston suunnittelijan mieltymys kiven käyttöön ja vesielementin hyödyntämiseen näkyy Haminassakin.
JK-Louhinta Oy on toimittanut Oolannin puistoon 700 – 800 graniittilohkaretta ja pieni erä on vielä tulossa. Asiantuntijana Hamina on käyttänyt alihankkijana Desman Oy:n Ben Pennasta.
– Kaakosta ei kivi lopu ja oikein rakennettuna Oolannin puiston kivimuureillekin voi ennustaa satojen vuosien ikää, arvioi Pennanen, joka on tehnyt kivipuolella runsaasti yhteistyötä myös Heikki Laaksosen kanssa.
Jorma Kauppila muistaa kuulleensa, että Haminan linnoitusrakenteista on tavattu merkkejä myös Tervasaarelta. Uuden puiston valmistuttua linnoitusta muistuttavat rakenteet peilaavat myös entisaikaa.
– Kivimuurit kallistetaan noin 2–5 % sisäänpäin, muurit myös tuetaan sisältäpäin betonisaumauksella.
Puiston korkeimmalle kohdalle rakennetaan näköalatasanne, jonka perustuksissa näkyy myös graniitti.
Suunnittelijan oivallus on yhdistää kivi ja vesi puistoon. Merivesi pumpataan ylös kumpareelle, josta vesi ryöppyää portaittain alalampeen ja edelleen Oolannin lampeen. Sieltä vesi valuu puroa pitkin takaisin mereen.
– Sadan puun istutukset, kumpareen kaupunginpuoleinen osa ja lampi ovat puistossa jo valmiina. Uimarannan rakentamisessa suunnitelmia on muutettu jonkin verran, valistaa Kauppila.
Alunperin uimarannalle oli kaavailtu mittaa noin 200 metriä, mutta meren pohjan mataluus ja mittava ruoppaustarve muuttivat suunnitelmia.
Oolannin puiston rakentamisaikataulussa avaimet ovat kaupunginvaltuuston käsissä.
– Puiston valmistuminen pysyy aikataulussa, jos töihin kohdistetaan rahaa ensi vuonnakin, arvioi Kauppila.