Haminan talousalueen uutislehti

Museoautoilla on ihailijansa

Toinen toistaan upeammat autovanhukset tekivät pikakierroksen Kaakkois-Suomessa. Kymen Automobiilikerhon junailemaan Villen ajoon osallistui kaikkiaan reilu 60 autoa, suurin osa museoautoja. Haminasta alkanut reitti vei autokolonnan Museotietä Virojoelle ja edelleen Miehikkälän kautta Lemille.

Villen Ajon lähtötapahtumassa Uuden Kymen Autokatsastuksen pihamaalla riitti väkeä ihailemassa esittelykuntoon laitettuja autoja.

Yksi arvoautoista oli kotkalaisen Olli Päivänteen Rolls-Royce Silver Spirit II vuosimallia 1992.

– Museoautohan tämä ei vielä ole, mutta tapahtuman järjestäjät laskivat meidätkin mukaan. Museoautoilta edellytettävä 30 vuoden ikä täyttyy vasta muutaman vuoden kuluttua, paljasti Päivänne.

Rolls-Roycella kuten tapahtuman kaikilla autoilla on oma historiansa. Ensimmäisenä kummeksutti, että Rollsin ohjauspyörä oli eurooppalaiseen tapaan vasemmalla puolella.

– Auto tilattiin aikanaan Saksaan ja tilaaja halusi vasemmanpuoleisen ohjauspyörän. Saksasta auto kulkeutui 11 vuotta sitten Suomeen ja minä olen nyt vasta kolmas omistaja, kertoi Päivänne 74 000 km ajetun loistoautonsa historiasta.

Haminalainen Pekka Peri kasvoi Renault-perheessä, kun hänen isällään oli vuoteen 1970 saakka autokauppa. Villen ajoon Peri toi Renault R8 Gordinin mallia 1963.

– Laukaasta ostin kymmenisen vuotta sitten, kahdeksas Rellu R8 minulle. Tämä ei ole varsinainen museoauto, senverran on virityksiä rakennettu, sanoi Peri, jonka pihasta Paijärveltä löytyy tälläkin hetkellä seitsemän eri mallista Renaultia.

Yksi tapahtuman helmistä oli haminalaisen Tuomo Penttilän Standard Coventry Leamington mallia 1924. Uudessa Seelannissa enimmät kilometrinsä kulkenut peli tuli omistajansa mukana muuttoautona Ruotsiin vuonna 2005 ja perikunta möi auton sitten Suomeen.

– Tätä autoa lienee 1924-
mallisena vain kaksi koko maailmassa. Standardin valmistus loppui Englannissa 1950-luvulla ja tehdas panosti muihin merkkeihin, tiesi Penttilä.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli