Haminan talousalueen uutislehti

Älä ole hiljaa!

Olen usein kuullut tutuiltani, nähnyt Twitterissä sekä kokenut itse, kuinka nuorten kiinnostusta “aikuisten asioihin” yleensä vähätellään. Oletusarvona monella aikuisella on se, ettei nuoria aidosti kiinnosta, tai se, etteivät nuoret nyt tiedä asioista, koska he ovat nuoria.

Olen usein kuullut tutuiltani, nähnyt Twitterissä sekä kokenut itse, kuinka nuorten kiinnostusta “aikuisten asioihin” yleensä vähätellään. Oletusarvona monella aikuisella on se, ettei nuoria aidosti kiinnosta, tai se, etteivät nuoret nyt tiedä asioista, koska he ovat nuoria.

Kuitenkin näin nuoren näkökulmasta tuntuu, että nuoret ovat monia aikuisia enemmän perillä ja huolissaan esimerkiksi ilmastoasioista, Amazonin sademetsistä.

Jotkut aikuiset saattavat tokaista “Hyvä että sua kiinnostaa tämä asia” jättäen keskustelun siihen. Syynä voi olla se, että joiltakin aikuisilta puuttuu aito mielenkiinto nuorten mielipiteisiin tärkeissä asioissa.

Eihän politiikka kuulu nuorille, sillä olemme nuoria ja kokemattomia, emmekä tiedä muuta kuin uusimmat muotitrendit.

Joskus yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneita nuoria pyydetään peräti vaikenemaan itselle tärkeistä asioista ja puhumaan sen sijaan vaikka kesälomastaan. Hetken päästä yhteiskunta taas kannustaa ottamaan kantaa.

En sitten tiedä kummasta pitäisi nuorena puhua, ilmastonmuutoksesta vai kesästä. Nuoret on yksi osa väestöä, ihan yhtä lailla kuin nelikymppiset. Totta kai meillä saa olla mielipiteitä asioihin, jotka koskevat meitä. Nuorten mielipiteitä pitää kuunnella, sillä me olemme omien asioidemme asiantuntijoita.

On myös enemmän kuin okei, jos nuorilla on mielipiteitä asioihin, jotka eivät suoranaisesti koske nuoria, sillä onhan aikuisillakin mielipiteitä nuoria koskeviin asioihin. Ei ikä määritä sitä, miten hyvin voi olla perehtynyt asioihin.

Nuoret ovat ne, ketkä joutuvat maksamaan rahallisen velan tai ilmastovelan, jonka nykyiset päättäjät erittäin todennäköisesti aiheuttavat.

Ei ole varaa valittaa, jos ei ole itse koettanut muuttaa asioita. Paitsi että moni on, eikä heitä ole välttämättä kuunneltu iän takia. Myös, alaikäisen nimiin ei voi ottaa rahalainaa, joten miksi voisi ottaa ilmastovelkaakaan?

Olisi todella hienoa, jos nuorilta kysyttäisiin, mitä mieltä nuoret ovat mistäkin asioista, ja käytäisiin siitä näkökulmia puolin ja toisin avaavaa keskustelua sen sijaan, että nuorten mielipiteitä jätettäisiin huomiotta.

Myönnän, ettei kaikkia nuoria kiinnosta yhteiskunnalliset asiat, mutta eihän minuakaan kiinnosta esimerkiksi jalkapallo, enkä tiedä sen termistöstä oikein mitään.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus