Haminan talousalueen uutislehti

Yleisö tuli tapaamaan poliisia

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen (vas.) ja Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Marko Viitanen viihtyivät torivilinässä ja vastailivat ihmisten kysymyksiin.

Valtakunnallisen Poliisien päivän päätapahtumaa isännöi Kaakkois-Suomen poliisilaitos Haminassa ja torilla vierailivat myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sekä Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Marko Viitanen.

Näytteillä oleva kalusto, infopisteet mm. nettiturvallisuudesta ja lasten työpajat keräsivät runsaasti yleisöä. Ja kun kerrankin pääsi helposti poliisin pakeille, riitti juttua ja kommentointia pitkälle iltapäivään.

Arki on turvallista – niin kauan kuin mitään pahempaa ei tapahdu. Turvallisuus oli Haminassakin yksi teemoista.

Nea Forsell ehti kotipiiriin ennen palloa, jota kurkottaa Rauman lukkari Vilma Heinola. (Kuva: Ella Taponen)

– Suomi on tutkimusten mukaan maailman vakain, vapain ja turvallisin valtio, totesi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen tervehdyspuheessaan.

Suomen sisäistä turvallisuutta arvioivat asiantuntijat kuitenkin huomauttavat, että tilanne voi muuttua. Isot systeemiset muutokset, kuten nopeasti kehittyvä teknologia ja ilmastonmuutos, tuovat omat uhkansa. Syrjäytyminen ja eriarvoistuminen kasvattavat yhteiskunnallista levottomuutta.

– On oltava tarkkana, ettei meillä ajauduta samanlaiseen tilanteeseen kuin esimerkiksi Ruotsissa, missä tietyillä asuinalueilla on suuri ongelma rikollisjengeistä, jotka muodostavat uhan myös täysin sivullisille.

Ihmisten arjen turvallisuuden tunteeseen vaikuttavat eniten rikollisuuden, onnettomuuksien ja häiriöiden määrä ja se, miten nopeasti ja helposti apua saa sitä tarvitessaan.

Poliisien käyttämä suojakypärä on melkoisen raskas.

– Jo aiemmin on ollut tavoite nostaa poliisien määrä 7 850 henkilöön nykyisestä n 7 200:sta vuoteen 2024 mennessä. Uusi hallitus on valmis lisäämään poliisien määrää 300 henkilöllä jo vuoteen 2022 mennessä. Tällä halutaan lisätä poliisin näkyvyyttä ja läsnäoloa alueilla, joissa se on nyt heikoin.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Marko Viitanen tunnistaa hyvin näkyvyyden ongelman.

– Laaja toiminta-alue tuo sen ikuisuusongelman, kuinka resurssit olisi sijoiteltava.

Poliisipäällikkö jakaa kiitosta hyvästä yhteistyöstä alueen toimijoille.

– Yhteistyö rajavartioston, tullin, pelastuslaitoksen, kuntien ja kaupunkien kanssa on erittäin hyvää, välitöntä ja suoraa.

Viitanen vinkkaa, että asukkaat voivat olla myös itse aktiivisia poliisin suuntaan. Esimerkiksi valvontapyyntöjä voi esittää poliisin verkkosivujen kautta.

Poliisin ojentama ilmapallo oli lauantain suosikkituliainen torilta.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli