Haminan talousalueen uutislehti

Olympiakomitealta tukea Haminan urheiluluokille

Suomen olympiakomitea on myöntänyt lisää valmennustukea Pappilansalmen koulun urheiluluokille. Olympiakomitea on kehittänyt Suomen Urheiluakatemioita tukevan yhteistyömallin, jolla edistetään akatemiatoimintaa, jossa painopisteeksi on valittu yläkoulut. Tavoitteena on mahdollistaa vuoteen 2021 mennessä 600 000 tuntia laadukasta akatemiavalmennusta yli 10 000 yläasteiden urheiluakatemioissa opiskeleville nuorille.

Pappilansalmen koulun saamaa tukea myönnettiin 26 muullekin koululle.

– Pystyimme tuen ansiosta lisäämään urheiluluokilla valmennusta 1 – 2 tuntia per viikko tuntikehyksen ulkopuolelta. Uuden koulun valmistuttua paransimme myös liikuntasalin varustelutasoa ja suureen suosioon on noussut uusi AirTrack -matto, valaisee rehtori Suvi Takkinen.

Ilmalla täytettävä AirTrack -voimistelualusta muistuttaa voimistelussa käytettävää joustolattiaa, ja sitä käytetään mm. voimistelussa, cheerleadingissa, parkourissa, trikkauksessa ja kaikenlaisissa pompuissa ja volteissa.

– Ilmavolttirata pehmentää maahantuloa ja mahdollistaa korkeammat pomput. Se vähentää pomppimisesta aiheutuvia ääniä ja sen pintamateriaali estää liukastumiset, kertoo rehtori.

Pappilansalmen kouluun perustetaan joka syksy yksi seiskaluokka urheiluluokaksi. Valinnat tehdään pääsykokeiden perusteella.

– Tänä syksynä urheiluluokassa aloitti 23 oppilasta. Kolmen lukuvuoden aikana urheiluluokkien oppilaat saavat ylimääräistä valmennusta noin 350 – 370 tunnin verran, arvioi Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian toiminnanjohtaja Jiri Auranen.

Pappilansalmen koulusta, kuten Haminan muistakin kouluista, puuttuu varsinainen telinevoimistelusali. Sen varusteisiin kuuluisi mm. joustopermanto, hyppyarkut, hevonen ja muut telineet. Kotkan Telinevoimistelijat sai oman salinsa varusteltua entisiin ammattikorkeakoulun tiloihin Mussaloon.

Telinevoimistelun tärkeys nuoren urheilijan kehittymiselle tunnustetaan jälleen, kun 1950 – 60-luvuilla se oli kaiken koululiikunnan perusta.

– Telinevoimistelu kehittää monipuolista kehonhallintaa, notkeutta ja ketteryyttä. Näitä ominaisuuksia harvoin kehitetään esimerkiksi pallopelien harjoituksissa. Telinevoimistelu on merkittävä apu muille lajeille, sanoo Auranen.

Pappilansalmen kasi- ja ysiluokkien oppilaat kuuluvat myös Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian valmennuksen piiriin. Seiskoilla valmennus on pääasiassa monipuolista yleisvalmennusta, mutta kaseille ja yseille on tarjolla jo tasokasta lajivalmennustakin.

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia perustettiin 2004 jatkoksi jo vuonna 1992 aloittaneelle Kotkan urheilijakoulutukselle.

– Opettajakunnassa oli aluksi urheilijakoulutuksen vastustustakin, mutta pian selvisi, että urheiluluokkien opillinen menestys ohitti usein muiden luokkien tason. Tavoitteellisesti harjoittelevat nuoret oppivat aikatauluttamaan arkensa, johon sijoittuvat opiskelujen ja läksyjen ohessa harjoitukset, ravinto ja riittävä uni, valaisee Auranen.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli