Haminan talousalueen uutislehti

Euroopan Google-pääkaupunki

Hyvät uutiset yllättivät viime viikolla Haminan. Aloitettuaan vastikään 600 000 miljoonan euron arvoisen laajennuksen Google ilmoitti perjantaina seuraavasta, myös 600 000 miljoonaan nousevasta investoinnista.

Hyvät uutiset yllättivät viime viikolla Haminan. Aloitettuaan vastikään 600 000 miljoonan euron arvoisen laajennuksen Google ilmoitti perjantaina seuraavasta, myös 600 000 miljoonaan nousevasta investoinnista. Kaikkiaan Googlen Hamina-investoinnit nousevat siten yhteensä 2,1 miljardiin euroon.

Ovi avautui palvelinjätti Googlelle Stora Enson päätettyä 2007 sulkea Summan paperitehtaansa. Google teki tyhjästä tehtaasta kaupat ja loppu onkin uutta haminalaista teollisuushistoriaa.

Kun jo käynnistyneen investoinnin laajuus on noin 4,5 hehtaaria, samanhintaisen seuraavan vaiheen voi ennakoida olevan samaa luokkaa. 4,5 hehtaarin ala on viiden jalkapallokentän kokoinen.

Haminan kaupungin johto uskoo, että Googlen vahvat panostukset vetävät tähän suuntaan myös muita suurinvestointeja. Valmiuksia ja tontteja uusille investoinneille löytyy edelleen satamasta ja sen lähistöltä. Jätti-investointien uskotaan tuovan Haminaan myös uusia asukkaita.

Sosiaalinen media oli viikonlopun kovassa vauhdissa ja teemana olivat Googlen investoinnit. Googlen työllistävää vaikutusta lähiseudulle epäiltiin ja samalla unohdettiin, että laaja palvelinkeskus tarvitsee huolto- ja kunnossapitotöihin jatkuvasti myös paikallisia osaajia, vaikka talon tekninen väki tulisikin muualta. Rakennusvaiheessa ensi vuoden puolella työntekijöitä on noin 1 700, jotka hakevat palvelujaan Haminasta. Rakennustöitä riittää muutamaksi vuodeksi.

Hamina on Googlen pääkaupunki Euroopassa, näin luonnehti esimerkiksi Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen. Haminan kaupungin brändiarvolle Googlen merkitys on mittaamaton. Nyt ymmärretään, että pääkaupunkiseudun ulkopuolellekin voi sijoittua.

Hamina hyötyy Googlesta myös suoraan rahallisesti. Kiinteistöverot, vesi, viemäröinti: maksut ovat vuositasolla miljoonissa.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide