Haminan talousalueen uutislehti

Mieti kaappiasi hyvä ihminen!

Meillä kaikilla on joskus tapana tehdä suursiivousta; katsotaan kaikki turhat tavarat ja viedään ne kierrätyskeskukseen, kirpputorille tai hankkiudutaan muuten vaan niistä eroon.

Meillä kaikilla on joskus tapana tehdä suursiivousta; katsotaan kaikki turhat tavarat ja viedään ne kierrätyskeskukseen, kirpputorille tai hankkiudutaan muuten vaan niistä eroon.

‘Konmaritus’ (luovutaan tavaroista, jotka eivät enää säteile onnea) lienee myös yksi syy, miksi tavarasta luovutaan nykyään helpommin. Kaappien siivoaminen ja turhasta luopuminen on hyvä asia, mutta mitä jos alunperin ostaisi vain ne asiat, jotka ovat tarpeellisia!

Tällöin ei tarvitsisi käyttää aikaa tavaroiden myymiseen, vaan sen ajan voisi käyttää johonkin hauskempaan. Ajan lisäksi säästyy myös tilaa kaapeissa, rahaa ja luonnonvaroja.

Kuinkahan paljon pystyisi säästämään, jos jokaisen tavaran tai vaatteen kohdalla miettisi pidempään, että tarvitseeko varmasti juuri tämän asian! Onhan se mukavaa shoppailla huonona päivänä ja ostaa uusia kivoja vaatteita, joista tulee parempi mieli.

Usein kuitenkin nämä ‘ostin koska voin ja koska oli huono päivä’ -ostokset ovat turhia ja ne jäävät usein käyttämättöminä viemään tilaa kaapissa.

En kuitenkaan tarkoita tällä, että kaikki ostaminen olisi nyt heti lopetettava ja jokaisen pitäisi omistaa vain kymmenen asiaa, sillä se olisi hieman tekopyhää. On sallittua hemmotella joskus itseään, kunhan ei hemmottele joka päivä.

Yleensä on mukavampaa ostaa halvalla enemmän asioita, kuin kalliilla vähemmän, koska silloin tuntee saavansa rahoilleen enemmän vastinetta. Halvoissa vaatteissa kuitenkin on se, että ne hajoavat nopeammin, jolloin täytyy olla useammin ostamassa uutta ja halpaa.

Tällöin luultavasti tulisi halvemmaksi ostaa vain yksi kalliimpi, kestävämpi vaate pikamuodin sijaan.

Aina ei myöskään tarvitse ostaa uutta vanhan hajotessa, vaan risan voi yrittää korjata. Jos farkut ovat ratkenneet, tai villapaidassa on reikä, voi netistä helposti löytää kymmeniä videoita, joissa ohjeistetaan korjaaminen.

Mitäpä jos siis emme ostaisikaan aina vain lisää ja lisää ja lisää, vaan olisimme tyytyväisiä siihen mitä jo omistamme sekä aktiivisesti pyrkisimme pidentämään tavaroiden elinkaarta! Korjaa ja kierrätä, siitä kiittää lompakko, luonto ja kaappisi!

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus