Haminan talousalueen uutislehti

Albania kehittyy – turismi yksi vetureista

10-vuotias Matias Suikkanen teki sen jälleen. Kilpakumppanit Matias ja Jarkko Lappeteläinen kohtasivat jo pari vuotta sitten Rodoksella Reimarin uintimestaruuskisoissa. Tuolloinkin Matias kauhoi helpon voiton Jarkkiksesta, 67. – Kuvassa voittaja ja voitettu. (Kuva: Mika Suikkanen)

Balkanin maat tunnetaan monipuolisista matkailupalveluistaan. Kreikka lienee ykkönen, mutta Kroatia, Montenegro ja Slovenia kehittyvät hyvää vauhtia perässä.

Uusin matkailukeidas löytyy yllättäen Albaniasta, joka oli vielä 1990-luvun puoliväliin saakka Euroopan suljetuimpia kommunistimaita. Kymenmatkojen järjestämä Reimarin 12. lukijamatka suuntautui Albanian Dur­rësiin ja kotiin reissusta palasi 44 tyytyväistä matkalaista.

Lomakohde oli kaikille outo  ja uusi. Viikon aikana jokainen otti siitä irti minkä sai, kun matkatoimisto levitteli retkitarjontaansa.

Vapaana taiteilijana retkioppaana toiminut Arjon Hila haastoi hienoa suomea oltuaan muutama vuosi sitten vuoden (!) au pairina Lohjalla ja päälle muutaman kuukauden vielä Sipoossa ja Kuopiossa.

Arjon Hila vei ryhmänsä keskiaikaiseen Krujaan, jossa tutustuttiin kansallissankari Skanderbegin mukaan nimettyyn museoon.

Opastettavia nuorukaisella maassa riittää, sillä ainakin Apollomatkojen opastukset vedettiin läpi pääasiassa englanniksi.

– Albania toipuu kommunismista mutta se ei käy hetkessä. Keskeisinä virkamiehinä työskentelee edelleen joukko kommunistiajan miehiä ja naisia, valisti Arjon.

– Demokratia kuitenkin pelaa ja vaaleissa valta voi vaihtuakin, näin on käynyt. Nato kutsui Albanian ja Kroatian jäsenikseen vuonna 2006. EU hyväksyi Albanian 2014 jäsenehdokkaakseen.

Kommunistien valtakautena Albaniassa oli raskastakin teollisuutta, mutta tuotantolaitokset ovat pääosin rapistuneet.

Kommunistijohtaja Hoxhan rakennuttamia betonibunkkereita on Albaniassa edelleen tuhansia. Durrësissa pari bunkkeria muistuttaa hotellin edustalla menneistä vuosista.

– Me pumppaamme myös öljyä maaperästämme. Öljy jalostetaan Italiassa ja myydään meille sitten bensana takaisin. Nurinkurista.

– Onneksi meillä on valtavat vesivoimavarannot. Sähkö ei meiltä heti lopu.

Maatalous on edelleen maan pääelinkeinoja etenkin köyhällä maaseudulla. Turismi on kuitenkin vahvassa nousussa, siihen maassa satsataan voimakkaasti ulkomaanvaluutan toivossa.

– Valtio panostaa kuitenkin myös maatalouteen, joka palvelee turismia. Tukea annetaan mm. viinitiloille, paljasti Arjon.

Reimarilaisten hotelli Fafa Grand Blue tarjosi vierailleen joka päivä viljalti liikunnallisia palveluja. Tässä hikoillaan ohjatussa vesijumpassa.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli