Haminan talousalueen uutislehti

Asiantuntijuutta, luonnonrauhaa ja vohveleita

Nuppu ja Ismo Forsmanin päiviin tuo iloa ja energiaa yhteisen yrityksen lisäksi Regina-koira.

Riihikahvila ja sen herkulliset vohvelit ovat tulleet tutuiksi jo monelle. Reitkallissa vanhaan riiheen perustettu kahvila on yllättänyt suosiollaan omistajansakin, Nuppu ja Ismo Forsmanin.

– Alunperin siivosimme riihen pojan valmistujaisjuhlien pitopaikaksi. Jouluna siellä pidettiin kylän väelle joulujuhla. Miekat, muurit ja musketit -festivaalin aikaan pidimme kahvilaa vain kokeeksi, Nuppu kertoo.

Vanhan maalaistalon pihapiiri, riihen tunnelma, gluteenittomat vohvelit ja muut herkut osoittautuivat niin suosituiksi, että riihikahvila on ollut syksyyn asti auki lähes joka viikonloppu.

– Olen aina haaveillut omasta kahvilasta, mieluiten kirjakahvilasta. Ehkä sellaisenkin aika vielä tulee.

Riihikahvila on vain pieni osa isompaa, parhaillaan todeksi realisoituvaa unelmaa. Ismon sukutila Jaakkola on antanut nimensä pariskunnan yhteiselle yritykselle Villa Jaakkola Oy:lle.

– Ajattelimme, että tätä rauhaa ja rauhallisuutta voisi jakaa muillekin. Yrityksemme ajatuksena on olla monipuolinen hyvinvointikeskus perinteitä kunnioittavassa maatilamiljöössä. Tavoitteena on antaa asiakkaalle turvallinen, rakastava ja yksilöllinen palvelukokemus, toteaa Ismo.

Jaakkola on Summanjokilaaksossa keskellä luontoa. Patikointiin ja pyöräilyyn sopivia maastoja on ympärillä runsain mitoin ja niistä pääsee vaikka miten pitkille vaellusreiteille.

Villa Jaakkola on saanut maaseudun yrityksille tarkoitettua Leader-yritystukea. Se mahdollistaa yritykselle tarvittavien tapahtumatilojen rakentamisen. Tilan entisen navetan ylinen tullaan kunnostamaan suuremmalle väkijoukolle sopivaksi juhla- ja koulutustilaksi.

Pienen puron partaalla sijaitseva, tiilivuorattu vanha kanala muuttuu sauna- ja spa-keitaaksi, jonka yhteydessä on pienemmät kokoustilat. Majoituspaikkoja tilalla on jo entuudestaan, nykyaikainen talo esim. ryhmien käyttöön ja kesämajoitukseen sopivia aittoja.

Kun hankkeet on saatu maaliin, voidaan Jaakkolassa järjestää esimerkiksi perhejuhlia, erilaisia koulutustilaisuuksia, kokouksia, leirejä ja virkistyslomia.

– Olemme kiinnostuneita tekemään yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Esimerkiksi lähiruoan tuottajat, pitopalvelu- ja siivousalan yrittäjät voisivat olla kumppaneitamme.

Monialaisuutta yritykseen lisäävät asiantuntijapalvelut. Nupun erityisosaamista on työhyvinvointi ja työkykyjohtaminen, Ismolla on pitkä kokemus logistiikan ja maa-aineskaupan alalta.

– Cursor ja Sepra ovat olleet apuna yritysidean hiomisessa ja yritystuen hakemisessa. Heidän kauttaan olemme saaneet mm. hyvät pohjat liiketoimintasuunnitelman, tuloslaskelman ja kassavirta-analyysin tekoon. Ne kävivät suoraan myös tukihakemuksen liitteiksi, Nuppu ja Ismo kiittävät.

Itse hakemus tehdään verkossa, tosin ensin kannattaa olla yhteydessä Sepran yritysneuvojaan.

– Kannattaa ilman muuta etukäteen keskustella hankkeesta. Tukihakemuksen teossa yritysneuvoja avustaa tarvittaessa vaikka kädestä pitäen.

Nuppu lupaa myös itse olla tarvittaessa vertaistukena hakuasioissa yrityksen perustamista tai toiminnan laajentamista ajatteleville.

Maaseudun yritystukia kannattaa hakea nyt!

Maaseutuohjelman (2014-2020) ohjelmakausi on loppusuoralla. Maaseudun yritystukea kannattaa hakea vielä tämän vuoden puolella, sillä sitä on Kaakkois-Suomessa vielä hyvin jäljellä.

Ensi vuonna rahoitusmahdollisuudet ovat jo rajatummat, koska ohjelmakauden vaihtuessa tapahtuu usein muutoksia. Lisäksi rahoituksen myöntämisessä on kausien välillä saattanut tulla kahdenkin vuoden katkos.

Myös Hamina lukuunottamatta aivan ydinkeskustaa kuuluu maaseudun yritystukialueeseen. Yritystuista ja niiden hakemisesta antaa tietoja paikallisen kehittämisyhdistys Leader Sepra ry:n yrityshankekoordinaattori Kirsi Pohjankoski.

Nykyisen ohjelmakauden rahoituspäätöksiä voidaan tehdä vuoden 2020 loppuun asti ja rahoitettujen yrityshankkeiden toteutusaika on 31.12.2022 saakka.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli