Haminan talousalueen uutislehti

Kaukolämpö yhä parempi vaihtoehto

Vuodenvaihteessa Satamatien varteen valmistunut Haminan Energian uusi kaukolämpölaitos puskee jo tulevana talvena lämpöä yhä useampiin haminalaisiin taloyhtiöihin. Vihreyttään mainostava lämpölaitos käyttää pääasiassa vain puupohjaisia materiaaleja, kuten kokopuuhaketta, metsätähdehaketta ja puhdasta kierrätyspuuta.

Kaukolämpö kiinnostaa yhä enemmän jo hinnoittelunkin puolesta.

– Haminassa on runsaasti kerros- ja rivitaloja, joissa lämmitysjärjestelmän muutosta harkitaan. Uuden lämpölaitoksen ansiosta olemme voineet laskea kaukolämmön hintaa 10 % ja liittymismaksutkin olemme puolittaneet vuodenvaihteeseen saakka, kertoo Haminan Energian kaukolämmön käyttöpäällikkö Petri Kekäläinen.

Uusi lämpölaitos on käynnistynyt odotusten mukaisesti. Samalla varuskunnan ja Ruissalon lämpölaitokset on voitu siirtää reserviin.

Vihreys kiinnostaa enemmän ja enemmän, sanoo Haminan Energian energiakaupan asiakkuuspäällikkö Toni Lahti:

– Mielikuvat ratkaisevat lämmitysasioissakin ja siinä vihreys on valttia. Lämmitysratkaisuissa kannattaa aina laskea myös kokonaisedullisuus ja siinä laskennassa kaukolämpö on Haminassa vahvoilla, uskoo Lahti.

Haminassa kaukolämmön vaihtoehtona on myös Haminan Energian toinen tuote maakaasu, joka tuli Haminaan jo 1980-luvun alkupuolella.

– Maakaasun edullisuus on syöty valtion veroratkaisuilla. Kaasulaitteiston uusimisen hetkellä kaukolämpö on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, vakuuttaa Kekäläinen.

Vahvana vaihtoehtona markkinoille on tullut myös maalämpö, joka on investointina kuitenkin hintava. Maalämmössäkin kolmasosa  energiasta tulee sähköstä.

Myyntimies Lahti on läksynsä lukenut:

– Kaukolämpöön liittyminen on tehty helpoksi, meidän porukka hoitaa liittymisen käytännön työt avaimet käteen -periaatteella. Suunnittelun ja urakoinnin lisäksi pakettiimme kuuluu takuuaikainen vuosihuolto, jolloin vastuu häiriötilanteissa siirtyy asiakkaalta meille, kiteyttää Lahti.

Kaikille ei kaukolämpökään sovellu. Siirtoverkostoa ei välttämättä ole järkevää yhden eikä kahden uuden asiakkaan vuoksi lähteä laajentamaan. Omakodeille kaukolämpö on vaihtoehto, jos lämpölinja kulkee tontin rajalla.

– Asiakas valitsee aina itse lämmitysratkaisunsa. Taloyhtiöille kaukolämpö on hyvä ratkaisu, vakuuttaa Petri Kekäläinen.

Kaukolämpötyöt edistyvät hitaasti

Kaukolämpötyöt Haminan keskustassa valmistuvat pätkissä. Ensin saadaan umpeen kaivanto S-marketin kupeella ja siitä jatketaan Pikkuympyräkadun puolella.

– Kytkennät hitsauksineen vievät aikansa. Ennen putkilinjojen peittämistä on liitoskohdat vielä eristettävä ennen kaivantojen peittämistä ja asfaltoimista, sanoo työmaapäällikkö Marko Karvinen varkautelaisesta Warmnet Oy:stä, joka urakoi Haminan Energian kaukolämpölinjojen rakentamisen.

– Satamatien varrella meillä on meneillään noin kilometrin pituinen osuus sataman suuntaan. Kaikkineen töiden uskotaan valmistuvan vuodenvaihteeseen mennessä. Asfalttiakin on luvattu toimittaa itsenäisyyspäivään saakka.

Haminan Energia pyrkii intensiivisesti kasvattamaan kaukolämmön asiakaskuntaansa. Kun sopimus uuden kiinteistön kanssa syntyy, kaukolämmön kytkentätyöt käynnistyvät oitis.

– Ei näitä töitä voi pitkälle ennakoida. Parhaillaankin meillä on neuvottelut käynnissä useiden taloyhtiöiden kanssa. Töihin ryhdytään heti, kun sopimus syntyy, sanoo kaukolämmön käyttöpäällikkö Petri Kekäläinen Haminan Energiasta.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli