Anna-Maija Järvi-Herlevi on Annukka Järvi -nimellä kirjoittanut useita nuorten kirjoja, kuten tämän kaupungin kirjastoista löytyvän ”Puut ja lyhdyt kukkivat”.

Haminan uusi kuntataiteilija, Anna-Maija Järvi-Herlevi aloitti kolmen kuukauden pestinsä syyskuussa. Järvi-Herlevi on kirjailija, kriitikko, toimittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja, jolle sanataide eri muodoissaan on rakas ja tärkeä aihe. Sanataide on kieleen, kirjoittamiseen, lukemiseen ja luetun kuuntelemiseen liittyvää ilmaisua ja kokemista.

– Unelmani olisi saada Haminaan lasten ja nuorten sanataidekoulu. Sitä ei varmastikaan voi toteuttaa  lyhyen kuntataiteilijapestin aikana, sillä koulu olisi jatkuvaa toimintaa, aivan kuten kansalaisopiston yhteydessä annettava taiteen perusopetus teatterin ja kuvataiteiden alalla, Järvi-Herlevi sanoo.

Viimeaikaiset aivotutkimukset ovat osoittaneet erityisesti kaunokirjallisuuden lukemisen tärkeyden. Miksi se on tärkeää?

– Koska kaunokirjallisuuden lukeminen, myös luetun kuunteleminen, on ponnistus aivoille. Se edellyttää kykyä luoda omassa päässä mielikuvia. Kerrotut asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä, vaan ne täytyy järjestää omassa mielessä. Kirjallisuuden harrastus kehittää kokonaisuuksien hahmottamiskykyä ja empatiaa. Se tuo mahdollisen tulevaisuuden perspektiivin ihmisen ajatteluun ja ruokkii unelmia paremmasta maailmasta.

Kuntataiteilija sanoo itse vierastavansa dystopia-kirjallisuutta ja rakastavansa onnellisen lopun tarinoita.

– Onnellinen loppu antaa lukijalle voimalatauksen. Etenkin lapset ja nuoret tarvitsevat toivon perspektiiviä kaiken ilmasto- ja muun ahdistuksen keskellä.

Ensimmäiset viikot kuntataiteilijana ovat alkaneet vilkkaina. Kutsuja tulla puhumaan kirjoista tai vaikkapa kirjailijan ja kriitikon työstä on tullut mm. kouluista. Lukupiirit ja luovan kirjoittamisen työpajat sekä tekstien tuottaminen erilaisia tapahtumia varten ovat esimerkkejä kuntataiteilijan työstä.

Suunnitteilla on mm. säveltäjä, muusikko Tomi Pekkolan kanssa yhteistyössä toteutettava improsatu päiväkoteihin.

– Haminassa koulut ja kirjastot tekevät jo entuudestaan hyvää työtä lukemisen edistämiseksi. Useat koululuokat ovat osallistumassa Taksvärkki ry:n kautta toteutettavaan Lukuralliin, joka yhdistää lukuharrastuksen, kansainvälisyyskasvatuksen ja hyvän tekemisen. Lukuralli kerää tänä vuonna tukea Nepalin lasten ja nuorten lukutaidon edistämiseen.

Kuntataiteilija on kaikenikäisiä kuntalaisia varten.

– Mielelläni kävisin esimerkiksi palvelukodeissa ja päiväkeskuksissa lukemassa ja keskustelemassa kirjallisuusaiheista.

Sanataiteilijan idealistalla on myös aikuisten satupiiri, jollaisia löytyy maailmalta.

Hamina esitteli muille kuntataiteilijamalliaan

Haminan kaupungin kulttuurituottajat osallistuivat viime viikolla julkisen sektorin kulttuuripalveluiden suunnittelijoiden ja tuottajien KUTU-päiville Jyväskylässä. Hamina on yksi edelläkävijöistä kuntataiteilijoiden palkaamisessa ja kulttuurityöntekijät oli kutsuttu esittelemään toimintamallia muille.

– Kaupunki voi määrittää ryhmän, jolle toimintaa kohdennetaan. Yhdessä taiteilijan kanssa käydään läpi toimintasuunnitelmaa ja sen toteuttamiskelpoisuutta, kulttuurituottaja Ilkka Muurman kuvailee kuntataiteilijan kanssa tehtävää sopimusta.

– Toiveena on, että kunkin kuntataiteilijan työstä jäisi jotain pysyvää. Esimerkiksi nuorille suunnattu musiikkitapahtuma Beach party syntyi näin. Nyttemmin tapahtuman nimenä on Normipäivä ja nuoret ovat itse vahvasti mukana sen toteuttamisessa.

  • Slider image

Sanasta miestä: ääneen lukemisen tärkeyttä on viime aikoina korostettu, ja Ilkka Muurman lukeekin näytteeksi katkelman eräältä suosikkikirjailijoistaan, Stephen Kingiltä.

  • Slider image