Haminan talousalueen uutislehti

Hamina ei hyväksy Kymsoten leikkauslistaa

Kymsoten operatiivisen johdon kaavailujen mukaan mm. Kellokallion palvelukeskus sulkisi ovensa ensi vuoden loppuun mennessä.

Ympärivuorokautisten hoivapaikkojen määrää kaavaillaan vähennettävän Kymenlaaksossa rajusti. 300 paikan vähennys on tavoitteena ensi vuoden loppuun mennessä.

Kymsoten suunnitelmien julkitulo nostatti Haminassa välittömäsi rajut vastalauseet, sillä Etelä-Kymenlaaksossa kaikki suljettaviksi aiotut kohteet olisivat Haminassa.

Ovensa sulkisivat Kellokallion palvelukeskus sekä hoivayksikkö Ulappa. Haminan sairaalasta aiotaan sulkea vuodeosasto 1, jossa on 22 vuodepaikkaa.

Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Inkeroinen-Lalu sanoo, ettei Hamina tule missään tapauksessa hyväksymään kaavailtuja leikkauksia, eikä varsinkaan ilman suunnitelmaa korvaavista paikoista.

Hän sanoo, että koko paketti on yksin Kymsoten operatiivisen johdon suunnittelema. Ensimmäiset vihjeet hoivapalveluiden leikkauksista tulivat Haminaan vasta, kun aikeita oli avattu ensin Kymsoten henkilökunnalle.

– Pitäisi olla itsestäänselvää, että näin isojen asioiden valmistelussa pidetään kunnat informoituina. Nyt omistajat kuten Haminakin on pidetty sivussa eikä tällaista menettelyä voi hyväksyä, sanoo Inkeroinen-Lalu.

Inkeroinen-Lalu ihmettelee paitsi Kymsoten asennetta ja välinpitämättömyyttä Haminan täysin yksimielistä kantaa kynnyskysymyksistä, niin myös suhtatumista haminalaisia asiakkaita kohtaan.

– Julkitulleessa suunnitelmassa ei kerrota sanallakaan, mitä tapahtuu niille vanhuksille, joilta hoivapaikka menee alta. On irvokasta edes ajatella, että esimerkiksi muistisairas voisi selvitä kotonaan, vaikka asumista tuettaisiinkin. Suunnitelman toteutuminen olisi heittellejättöä, arvioi Inkeroinen-Lalu.

Hamina vaatii Kymsotelta tarkempaa selvitystä jo tällä viikolla. Haminan kaupunginvaltuusto kokoontuu ensi tiistaina ylimääräiseen iltakouluun yhdessä Kymsoten johdon kanssa.

Ympärivuorokautisen hoivan pitkäaikaispaikkoja kaavaillaan vähennettäväksi Kymsoten omasta tuotannosta 150 ja ostopalvelupaikoissa vähennys olisi samaa luokkaa.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli