Haminan talousalueen uutislehti

Sotureitten liikunta monipuolistuu

Maailma muuttuu ja Puolustusvoimatkin sen mukana. Puolustusvoimat on ryhtynyt järjestelmällisesti panostamaan väkensä liikuntamahdollisuuksien parantamiseen myös vapaa-ajalla, palvelusajan ulkopuolella.

Panostukset yltävät myös ikäluokkaan, joka on vasta alkamassa varusmiespalveluksensa. Tarjolla tuleville alokkaille on kolmen kuukauden kunto-ohjelma, jonka avulla heidän kunto on palvelukseenastumispäivänä olennaisesti korkeampi, kuin mitä se olisi ilman valmistautumista.

Suomen suurin kuntokoulu, tämä termi lanseerattiin Puolustusvoimissa muutamia vuosia sitten. Puolustusvoimat on ihastunut termiin ja ryhtynyt kehittämään ideaa pidemmälle.

Yksi syy kunnonkohottamiskampanjaan lienee siinä, että varusmiesten keskimääräinen kunto on laskenut olennaisesti esimerkiksi vuosituhannen vaihteen keskiarvoista. Cooperin testillä mitaten juoksukunto on tullut alaspäin satoja metrejä.

Fyysisen koulutuksen osuus on varusmiespalveluksen aikana lähes puolet koulutukseen käytettävästä ajasta. Puolustusvoimissakin tiedetään, että piippuunajettu soturi ei enää taistele. Sen vuoksi kannustaminen aktiiviseen ja vapaaehtoiseen kuntoiluun on yksi varusmiespalveluksen painopistealueista.

Vapaa-aikanaan varusmiehet hikoilevat naama naurussa. Beach volley, salibandy, katukoris, crossfit ja futis ovat monipuolisempia ja mukavampia kuin perinteiset armeijan urheilulajit.

Haminan varuskunnassa otettiin pari viikkoa sitten jälleen uusi askel varusmiesten vapaaehtoisen liikunnan lisäämiseksi. Vallien katveessa avattiin hiekkatekonurmikenttä nimeltään Vallinurmi.

Varusmiehille on tarjolla monitoimikentällä hienot puitteet vapaa-ajan liikuntaharrastuksille, vieläpä moniin lajeihin.

Haminassa kaupunki ja varuskunta löivät kättä jo parikymmentä vuotta sitten rakentamalla yhteistuumin liikuntahallin. Nyt on väläytelty mahdollisuutta, että myös Vallinurmi voisi avautua siviilikäytölle, vaikka sijaitseekin tiukasti varuskunnan alueen sisällä.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus