Haminan talousalueen uutislehti

Topi Kärjen pölyttyneet sävelet Kärkikonsertissa

Toivo ”Topi” Kärki on suomalaisen kevyenmusiikin legenda.

Haminan soittokunta ja Karhulan Läntinen soittokunta konsertoivat Karhulan Kyminsuussa 27. lokakuuta ja RUK:n Maneesissa Haminassa 24. marraskuuta 2019 ohjelmistolla, joka on Toivo Kärjen aiemmin esittämätöntä ja tallentamatonta sävellystuotantoa eri tekstintekijöiden sanoihin.

Kärkikonsertin soittokunnan kokoonpanossa on yli 40 soittajaa Haminan sekä Karhulan Läntisestä soittokunnista ja johtajana toimii kapellimestari Miika Jokipii Karhulasta.

Konsertin juontaa musiikkikappaleet sovittanut Juhani Leinonen ja laulusolisteina esiintyvät Jukka Hallikainen ja Pekka Soranummi.

Kaikki konsertissa esitettävät sävelmät ovat Toivo Kärjen tuotantoa, eikä niitä ole aikaisemmin julkisesti esitetty saati levytetty.

– Konserttipari on ohjelmistoltaan ainutlaatuinen ja uusi, vaikka sävelmät ovatkin vanhoja ja arkistoissa pölyttyneitä. Kuitenkin se on perinteinen ja suorastaan vanhanaikainen viihdekonsertti, luonnehtii ohjelmistoa musiikin sovittanut Juhani Leinonen, joka myös juontaa konsertit.

Leinonen kertoo saaneensa idean konserttiin kuultuaan tammikuussa radiossa musiikkitoimittaja Tarja Närhin muisteluohjelman tuolloin vastikään kuolleesta sanoittaja Tuula Valkamasta. Ohjelmassa paljastui, että Toivo Kärjen jäämistössä on runsaasti julkaisematonta tuotantoa.

Leinonen ei kuuntele radiota kotonaan eikä juuri autossakaan, mutta tuolloin pitkällä automatkalla hän avasi radion.

– Toivo Kärjen poika Kalervo luovutti minulle osan julkaisemattomasta tuotannosta tähän konserttiin sovitettavaksi. Ohjelmistoon valikoitui 13 sävelmää, jotka olivat myös sanoitettuja, mutta silti esittämättömiä ja levyttämättömiä.

Sanoittajina on joukko alan huippuja Tuula Valkamasta Pauli Saloseen ja Vexi Salmesta Jukka Virtaseen ja Juha Vainioon.

– Ohjelmiston vanhin sävelmä on Erkki Ainamon sanoittama Venematka, joka on peräisin sotavuodelta 1943, jolloin Kärki palveli rintamalla Syvärillä tykkipatterin päällikkönä. Tuoreimpia ovat 1980-luvun sävelmät.

Leinonen ei uskalla arvailla, tuleeko nyt julkistettavista sävelmistä ikivihreitä. Aineksia kuitenkin on tarjolla.

– Esimerkiksi Tuula Valkaman sanoittamat Vuotten taa sekä Jos nyt menetän sinut ovat tavattoman kauniita. Konsertin päättää Kyösti Timosen sanoittama Rauhan askeleet, jota voisi luonnehtia rauhan marssiksi.

Kärkikonsertin solisteina laulavat Jukka Hallikainen, tangokuningas mallia 2008, sekä Pekka Soranummi, Haminan seurakunnan kanttori.

– Haminan Soittokunta sekä Karhulan Läntinen soittokunta aloittivat ohjelmiston harjoittamisen jo keväällä. Myös solistit ovat olleet aktiivisesti mukana harjoituksissa.

Kärkikonsertti esitetään Kulttuuritalo Kyminsuussa Karhulassa sunnuntaina 27.10. klo 15 sekä RUK:n Maneesissa Haminassa sunnuntaina 24.11. myös klo 15.

Taiteilija luottaa Kärjen musiikkiin

Jukka Hallikainen, toinen Kärkikonsertin solisteista, uskoo, että konsertin sävellyksillä on erinomaiset mahdollisuuden jäädä elämään.

– Kun on kyse Topi Kärjen tuotannosta, potentiaalia todella on! Kymmeniä vuosia vanhojen sävelmien ja sanoitusten omaksumisessa on omia haasteitaan, mutta hyvin harjoitellut bändi ja loistavat sovitukset luovat hyvän pohjan lauluille, sanoo Hallikainen.

Kärjen laulujen sanoitukset vievät osin entisaikaan, mutta peilaavat hämmentävästi myös nykyaikaa.

– Sanoituksissa on myös riemua ja huumoria, vakuuttaa Hallikainen, joka tulkitsee konserteissa esimerkiksi mainion sävelmän Mikset sinä ole täällä, jonka riemukkaista sanoista vastaa Juha Vainio.

– Aineksia Kärkikonsertin antimista on ilman muuta myös levytyksiin!

INFO

Toivo Pietari Johannes Kärki (3.12.1915 Pirkkala – 30.4.1992 Helsinki) oli suomalainen säveltäjä, muusikko ja tuotantopäällikkö. Kärjen sävellyksiä levytettiin noin 1 400 kappaletta.

Kärki teki musiikin noin 50 elokuvaan sekä lukuisiin revyihin, näytelmiin ja radiohupailuihin. Hän myös koulutti useita tärkeimmistä iskelmäsanoittajista sekä löysi ja auttoi urallaan eteenpäin kymmenittäin laulajia.

Vaikka Kärjen sävellyksiä esitettiin ja tallennettiin paljon, jäi julkaisemattomia käsikirjoituksia hänen arkistoonsa. Kärjen poika Kalervo Kärki luovutti Juhani Leinoselle osan julkaisemattomasta tuotannosta tähän konserttiin sovitettavaksi.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli