Haminan talousalueen uutislehti

Metsäkylässä uskotaan kylän vetovoimaan

Kehittyvä kylä kolmen kaupungin keskiössä – näin markkinoi Metsäkylä itseään kesän asuntomessuilla. Väite pitää paikkansa: Haminan keskustaan on reilun kymmenen minuutin ajomatka, Kotkansaarelle parinkymmentä minuuttia ja Kouvolaan puoli tuntia.

Metsäkylässä on juuri nyt hyvää pöhinää: kaksivuotinen kehittämishanke on saatu päätökseen ja sitä juhlistettiin sadonkorjuujuhlissa 150 kyläläisen voimin syyskuun lopulla.

– Hanketalkoisiin osallistui useita kymmeniä kyläläisiä ja nuorilla on ollut vahva rooli kehittämisen kaikissa vaiheissa. Nuoria on palkattu kesätöihin ja heitä on saatu aktiivisiksi toimijoiksi kylän toimintaan, kiittelee kyläyhdistyksen puheenjohtaja Hannah Honkanen.

Tänä syksynä aloitti kyläyhdistyksen ensimmäinen palkkatyöntekijä, ja yhdistys valittiin yhdeksi kuntouttavan työtoiminnan palveluntuottajaksi Kymsoten kilpailutuksessa.

– Kehittämishankkeeseen rahoituksen saimme kehittämisyhdistys Sepralta. Paransimme seuratalon lämpöeristystä sekä tilojen viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta. Nyt tarkenevat kyläläiset kokoontua ja järjestää tapahtumia talvellakin. Myös nuorten iltatoimintaa on aloitettu. Salin lattia on kunnostettu ja se on kovassa käytössä päivittäin, luettelee Honkanen kehittämistoimia.

Kaupunginvaltuuston toukokuinen päätös lakkauttaa kylän koulu 2020 syyslukukauden alussa ei ole asukkaita lamauttanut, vaan päinvastoin.

– Metsäkylä on tekemässä kaupungille yhteistyöesityksen kouluun liittyen. Kylämme kehittämistiimi kävi kesällä opintomatkalla Irlannissa ja Pohjanmaalla Eskolan kylässä, missä kylälle perustettu yhteiskunnallinen yritys pyörittää menestyksellä päiväkotia, ylläpitää koulukiinteistöä ja tuottaa monia muitakin palveluja kylälle, paljastaa Honkanen.

Eskolan esimerkin innoittamana yhteiskunnallisen yrityksen perustaminen on myös Metsäkylässä työn alla.

– Yritystoiminnan tavoitteena on mahdollistaa koulutoiminnan jatkuminen esimerkiksi toisen koulun opetuspisteenä. Jos koulukiinteistö olisi kyläyrityksen hallussa, siirtyisi kiinteistörasitus pois kaupungilta ja opetuspisteen oppilaskohtaiset kustannukset jäisivät nykyistä paljon pienemmiksi. Kaupungille syntyisi säästöä ja kylän lapset saisivat käydä lähikoulua.

Kyläyhdistys on kesän mittaan tehnyt kyläpalveluista tilanne- ja tarvekartoitusta kyläläisiä haastattelemalla.

– Muun muassa lasten päivähoidolle olisi kysyntää. Metsäkylästä mennään töihin useaan eri suuntaan, ja esimerkiksi Kouvolassa työssä käyvän on hankala kuljettaa lapsia päivittäin hoitoon Haminaan.

Kyläläisten suunnitelma yhteiskunnallisesta yrityksestä on ajan hermolla. Maaseudulla tarvitaan uutta ajattelua palvelutuotannon kehittämiseksi.

– Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti on tutkinut maaseudun elinvoimaan vaikuttavia tekijöitä ja kehittänyt maaseudun yhteiskunnallisen yrittäjyyden toimintamalleja. Nyt myös Haminan kaupunki on päättänyt lähteä toteuttamaan Aktiivisena ja osallisena -prosessia, jossa kaupunki haluaa mahdollistaa asukkaille uutta asukaslähtöistä toimintaa ja uusia yhteistyömalleja palvelutuotantoon. Esityksemme vastaa juuri näihin tavoitteisiin, Honkanen täsmentää.

Metsäkylässä on seurattu mielenkiinnolla uutisia Euroopasta, jossa kaupungistuminen on paikoin jo pysähtynyt ja ihmiset ovat alkaneet muuttaa kaupungista takaisin maalle.

– Luonnon läheisyys, edullisemmat asunnot ja kylän yhteisöllinen elämäntapa vetävät puoleensa meilläkin. Jokaisella on täällä mahdollisuus rakentaa unelmatulevaisuuttaan omista lähtökohdistaan käsin.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide