Haminan talousalueen uutislehti

Miksi Haminan lukio ei kierrätä?

Vuonna 2019 ilmastonmuutos on yksi puhutuimmista asioista, kouluissa, vapaa-ajalla, sosiaalisessa mediassa, kaikkialla, minkä takia onkin hämmentävää, ettei Haminan lukiossa kierrätetä. Tai no, onhan kuvisluokassa paperinkeräys ja yläkerrassa pulloille oma astia. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeeksi. Tälläkö tavalla halutaan näyttää esimerkkiä nuorille miten jätteille kuuluu tehdä, kaikki samaan astiaan? Todennäköisesti ongelma on sama valtakunnallisesti.

Mikä on syynä sille, ettei kierrätetä? Mikä estää lukiota käyttämästä luonnonvaroja vastuullisemmin? Minua hämmentää, kuinka luokkiin ei ole laitettu edes paperinkeräysastioita. Ei sen tarvitsisi olla kuin kori, pahvilaatikko tai joku muu vastaava, johon paperiroskat voisi laittaa.

Vaikka monisteiden ja paperille tehtävien töiden määrä on vähentynyt digitalisaation myötä, paperiroskaa tulee luokissa silti. Osa tehtävistä voi olla monisteena, koska niistä ei ole digitaalista versiota. Pistokokeet ja sanakokeet ovat myöskin suurimmaksi osaksi paperisia, jotka palautuksen jälkeen päätyvät lähes poikkeuksetta söpönä pallerona roskakoriin.

Paperijätteen lisäksi tulee myös paljon biojätettä, sillä opiskelijat syövät koulussa välipalaa, ja osa jopa aamupalaa. Pienet biojäteastiat siellä täällä eivät toisi muuta kuin positiivista eroa. Biojätepussit voitaisiin viedä samaan paikkaan, mihin Ekamin ruokalan biojätteet menevät, jolloin ei tarvitsisi hankkia uusia isoja biojätesäiliöitä.

Paperin ja biojätteen lisäksi olisi muoville oma jäteastia tosi hieno asia, sillä suurin osa kaikesta mahdollisesta on pakattu muoviin, jolloin muovijätettä tulee valtavat määrät. Nämä valtavat määrät voitaisiin kierrättää ja käyttää uudelleen, jolloin öljyn kulutus laskisi ja kaatopaikat eivät täyttyisi ja kilpikonnat pelastuisivat ja jätesaaret eivät kasvaisi ja…

Jos lukiolle kuitenkin hankitaan kierrätysastioita, olisi hienoa, jos opiskelijat ja opettajat käyttäisivät niitä, eikä laiskuuttaan heittäisi jätteitään ensimmäiseen astiaan mikä on käden ulottuvilla. Nytkin kirjaston roskiksissa saattaa silloin tällöin olla tölkkejä ja kuvisluokan roskiksessa papereita, vaikka kierrätysastia on ihan siinä vieressä.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide