Haminan talousalueen uutislehti

Räiskyvää farssia tarjolla Haminassa

Täydelliset häät vaatii tekijäryhmältään myös venymistä. Taiteilijat vas. Katariina Myller, Petri Syrjänen, Joanna Hammarberg, Katri Torro, Jan Mykkänen ja Mari Teittinen.

Perjantaina Haminan Teatterissa ensi-iltaan tuleva Täydelliset häät on Robin Hawdonin kirjoittama farssi, jonka tapahtumat lähtevät lentoon kosteita polttareita seuraavasta aamusta. Sulhanen herää kohmelossa ja löytää viereltään naisen, joka ei kuitenkaan ole hänen morsiamensa.

Avioliiton solmimiseen ja häihin on aikaa muutamia tunteja mutta aikaa tilanteesta selviytymisen ei ole paljoa.

– Teksti on herkullinen, välillä teki mieli itsekin mennä näyttämölle, sanoo ohjaaja Henri Saarainen.

Täydelliset häät on on kaikkien farssien parhaitten perinteiden mukainen paketti yllätyksineen ja vauhdikkaine käänteineen. Se on kuitenkin samalla myös komedia, jossa tunteet iskevät pintaan ja ihmissuhteet joutuvat todelliseen puntariin.

Tekstissä on kuitenkin herkkiäkin hetkiä, sisältö on muutakin kuin pelkkää koheltamista.

Haminan Teatterissa Täydelliset häät on tavallaan myös kokeilevaa teatteria. Näytelmän harjoittelussa on luovuttu perinteisistä monistenipuista eli plareista ja vuorosanat on sensijaan heijastettu kankaalle.

Idean näytelmän harjoittelumallista näyttelijäkunnalle toi ohjaaja Henri Saarainen. Harjoittelumalli on otettu tiimissä vastaan hyvin.

– Repliikit heijastettiin kankaalle, kunnes oltiin noin puolivälissä, jolloin kangas poistettiin. Otaksuin, että repliikkien pitää siinä vaiheessa olla jo hallussa, sanoo Saarainen.

Saaraisen mukaan teatteriesitykseen kuuluu kolme keskeistä elementtiä: teksti, liike ja tekeminen.

– Nuo kaikki oli nyt mahdollista oppia samanaikaisesti, kun mukana ei tarvinnut kantaa käsikirjoitusnippua. Kun näyttelijöiden kädet ovat vapaina koko ajan, tekeminen, liikkuminen ja itse teksti otetaan haltuun samaan aikaan.

– Kun harjoituksissa ei normaalisti käytetä kuiskaajaa, meillä kuiskaaja oli mukana koko ajan.

Jan Mykkänen tekee näytelmässä Mikan roolin. Mykkänen sanoo, että uuden harjoitusmetodin vuoksi tekeminen pääsi oitis vauhtiin.

– Tekemisen kautta juttu ja oppiminen menivät vauhdilla eteenpäin ja tekstiähän tässä riittää, sanoo Mykkänen.

Ohjaaja Saarainen pitää kokeilua onnistuneena jo nyt, vaikka ensi-ilta on vielä edessä.

– Kun näytelmän kehittymisen näkee koko ajan näyttämöllä, silloin huomaa myös muutostarpeet ja viesti näyttelijälle menee saman tien, sanoo ohjaaja.

Jan Mykkäsen lisäksi rooleissa ovat Mari Teittinen, Petri Syrjänen, Katariina Myller, Katri Torro ja Joanna Hammarberg.

Lavastustyöryhmään kuuluvat Matti Toikka, Juha Kylmälä ja Maarit Leinonen, joka vastaa myös lavastussuunnittelusta ja puvustuksesta.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös