Yli 600 lasilinnun kokoelman lahjoittanut haminalaispariskunta Seppo ja Liisa Laine. – Kymmenkunta lintua jäi meille vielä kotiinkin, tunnustivat lahjoittajat.

Haminalaisen yrittäjäpariskunnan Seppo ja Liisa Laineen Haminan kaupungille lahjoittama kokoelma taiteilija Oiva Toikan lasilintuja on esillä Haminan kirjaston Kasper-salissa. Kokoelmaan kuuluu kaikkiaan 606 lasilintua. Alkutahdit kokoelman synnylle tulivat lahjaksi saaduista linnuista:

– Saimme vuonna 1988 lahjaksi ensimmäiset lintumme. Siitä kaikki lähti. Haalimme lintuja lopulta nettihuutokaupoista ja myös ystävämme lahjoittivat niitä meille saatuaan tietää keräilyharrastuksestamme, lahjalintuja on kymmenkunta, valaisi Seppo.

– Olemme kiertäneet myös kymmenet antiikkimessut, joista haimme lintuja. Haikaraemoa jahtasimme 15 vuotta, kunnes sellainen löytyi. Bensaa on palanut.

Seppo Laineella ja hänen perheellä oli 1900-luvulla laajaa yritystoimintaa Kotkassa, Haminassa ja Karhulassa. Vaatekauppojen ohella perheellä oli muutama ravintolakin.

Kun Laineitten lasilintukokoelma kasvoi ja kasvoi, eteen tulivat tilaongelmat, minne linnut voisi säilöä. Muutama vuosi sitten Laineet ottivat yhteyttä Haminan kaupunkiin lintukokoelman sijoituspaikan ratkaisemiseksi.

– Tarjosimme kokoelmaa lahjoituksena Haminan kaupungille. Edellytimme, että kokoelma on saatava vapaasti yhtenäisenä kokonaisuutena kaikkien haminalaisten nähtäväksi, selvitti Liisa Laine.

Laineen pariskunta tapasi kymmenkunta vuotta sitten myös Oiva Toikan Stockmanin lasiosastolla.

– Meillä oli mukana lasilintu, jota epäilin väärennökseksi. Näytin lintua taiteilijalle, jolloin hän tokaisi: kyllä tämä on minun lintuni, nauroi Seppo Laine.

– Haaveeni on saada lasilintujen yhteyteen samaan näyttelyyn myös haminalaisen Tamara Aladinin lasitaidetta. Saa nähdä, toteutuuko haaveeni koskaan, pohti Liisa Laine.

Oiva Toikka oli syntyjään viipurilainen.

– Karjalan evakkoja olemme mekin. Ehkäpä sekin on innostanut meitä Toikan lintujen keräilemisessä.

Seppo ja Liisa Laineen lasilintukokoelma arvioitiin pari vuotta sitten 250 000 euron arvoiseksi. Nyt kokoelman arvo on hyvinkin kaksinkertainen Toikan kuoltua viime huhtikuussa.

Oiva Toikka – suomalaisen lasin suuri persoona

Professori Oiva Toikka (1931-2019) on suomalaisen lasin suuria persoonia, jonka mielikuvituksellinen, rikas ja rohkea lasitaide poikkeaa pohjoismaisen muotoilun valtavirtauksista. Suomen valtion taiteilijaprofessoriksi vuonna 1993 nimitetty Oiva Toikka on luennoinut ympäri maailmaa. Hänen ansiolistansa on vaikuttava.

Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1956 keraamikoksi valmistunut Toikka työskenteli muotoilijana Arabiassa vuoteen 1959, jonka jälkeen hän siirtyi kuvaamataidon opettajaksi Sodankylään. Hän aloitti työnsä vakituisena suunnittelijana Nuutajärvellä 1963, jossa hän omaksui ruotsin kielen Kaj Franckin työparina. Franckilta Toikka omaksui myös värilasiosaamisen.

Erityisesti luonto oli Toikalle inspiraation lähde: syntyivät Kastehelmi, Flora, Fauna, Pioni-astiat.

Oiva Toikka on voittanut lukuisia arvostettuja palkintoja, mm. Pro Finlandia -mitalin 1980, Kaj Franck -muotoilupalkinnon 1992, Suomi-palkinnon 2000 ja Prins Eugen -palkinnon 2001.

Oiva Toikan lasilintukokoelma on esillä yleisölle Haminan kirjaston Kasper-salissa kirjaston aukioloaikojen puitteissa.

  • Slider image
  • Slider image