Haminan talousalueen uutislehti

Pelastuskoiria Haminaan viranomaisten avuksi

Tyytyväinen pyreneittenpaimenkoira Taavi ohjaajansa Jenni Hautamäen onnistuneen kokeen jälkeen.

Kännykkään pirahtaa tekstiviesti. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) OHTO-hälytysjärjestelmä kutsuu vapaaehtoisia auttajia tehtävään. Joku on kateissa ja omaisilla on hätä, usein etsittävälläkin.

Eri aloja edustavien yhdistysten ja kansalaisjärjestöjen hälytysryhmiin kuuluvat koulutetut ryhmät pakkaavat reppunsa ja sonnustautuvat sään mukaisesti. Lähtiessä ei voi tietää kuinka kauan kyseinen hälytystehtävä kestää ja minne se johdattaakaan.

Samalla päässä pyörii ajatus: ”Löytyisipä kohde pian ja hyväkuntoisena, että omaisten huoli hälvenisi ja kadonnut saataisi turvaan”.

Viestissä ilmoitetussa kokoontumispaikassa etsinnän johto odottaa kuumeisesti paikalle henkilöetsintään erikoistuneita koiria ja niiden ohjaajia. Koulutettua pelastuskoirakkoa on jotakuinkin mahdotonta korvata millään teknisellä laitteella.

Asiansa osaava koira kykenee haistamaan kuljetun jäljen maasta sekä reagoimaan tuulen mukanaan tuomaan hajuun etsittävästä. Etsinnän johtaja lähettääkin koirapartion osoittamalleen alueelle, ennen kuin muu etsintähenkilöstö aiheuttaa ylimääräistä jälkihäiriötä.

Hälytysvalmiuteen päästäkseen koirakolta vaaditaan paljon erilaista osaamista ja tinkimätöntä työtä. Koiran kouluttamisen lisäksi ohjaaja kouluttautuu itse hankkien mm. etsintä-, viesti- ja ensiapukoulutusta.

Myös suunnistustaitoa tarvitaan vieraissa maastoissa kuljettaessa. Koira koulutetaan toimimaan niin maasto- kuin taajamaolosuhteissakin.

Suomessa on 172 viranomaiskäyttöön rekisteröityä pelastuskoiraa ohjaajineen.

Haminan Pelastuskoiraharrastajat ry (HPKH) on perustettu vuonna 2016 ja sen tarkoituksena on tuottaa pelastuskoiria, niiden ohjaajia sekä henkilöitä hälytystoimintaan.

Yhdistyksellä on henkilöistä koostuva koulutettu hälytysryhmä, joka on Vapepan Haminan paikallistoimikunnan (Hamina, Miehikkälä, Virolahti) lukumäärältään suurin, 11 henkilöä.

Isänpäivänä 10.11. yhdistys järjesti kahdelle koirakolle käyttöönottotarkastuksen, jonka molemmat koirakot läpäisivät hyväksytysti.

Lyhytkarvainen pyreneittenpaimenkoira Taavi (Tottakai Uskomaton Olen) ja ohjaajansa Jenni Hautamäki sekä kultainennoutaja Dani (Greenhill’s Dark Summer Night) ja ohjaajansa Aki Kyyrö saavuttivat hälytyskelpoisuuden kyseisissä tarkastuksissa.

Onnistuneen kokeen myötä Hamina sai muutaman vuoden tauon jälkeen omia pelastuskoiria, emmekä ole pelkästään naapurikuntien avun varassa.

Molemmat koirat ovat 6-vuotiaita ja saaneet oppia pennusta lähtien. Koirakot ovat vierailleet myös muualla Suomessa leireillä ja koulutustilaisuuksissa. Vapepa ja HPKH toivovat, että kaikki pysyvät tallessa ja turvassa.

Jos kutsu tulee, niin Haminan Pelastuskoiraharrastajat ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelu ovat valmiina!

Aki Kyyrö ja kultainennoutaja Dani.
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli