Haminan talousalueen uutislehti

Kenen muisti toimii parhaiten?

Maan elinkeinoelämää jarruttava postilaisten lakko on johtamassa selvitykseen, jossa kaivellaan pääministeri Rinteen sekä omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Paateron muistia.

Postin 700 pakettikäsittelijän siirtäminen Teollisuusliiton sopimuksen piiriin laskee työntekijöiden palkkoja kymmenillä prosenteilla, eikä postilaisten lakon loppumisesta ollut tiistaina vielä mitään tietoa.

Paatero tiesi Iltasanomien mukaan Postin tes-suunnitelmista siirtää 700 pakettilajittelijaa uuden, halvemman työehtosopimuksen piiriin jo kolme kuukautta etukäteen eli kesäkuun alussa.

Eduskunnan edessä viikko sitten ministerin muisti oli sitten eri asennossa. Hän vakuutti saaneensa Postilta tietoa pakettilajittelijoita koskevista suunnitelmista vasta jälkikäteen.

Paateron lausunnot Postin lakkoriidassa ovat vaihdelleet kohtuuttoman paljon. Kun pääministeri Rinne on ollut ministeriltä saatujen tietojen varassa, myös hänen lausunnoissaan ei ole kaikilta osin ollut loogisuutta.

Postin lakko kuumentaa elinkeinoelämän johtoa, mutta sivussa ei pysy oppositiokaan. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaatii jo luottamusäänestystä, jolla mitattaisiin Paateron lausuntojen todenperäisyys.

700 pakettilajittelijan siirto halvemman työehtosopimuksen piiriin on ydinkysymys riidassa, joka saattaa pysäyttää koko Suomen. Riitelyn seuraukset tukilakkoineen eivät ole missään suhteessa itse alkuperäiseen kiistakysymykseen.

Vain työnantajan eli Postin perääntyminen voi pelastaa maan elinkeinoelämän suuremmilta vaurioilta.

Vaikka sovinto syntyisikin, pääministeri Antti Rinteellä ja ministeri Sirpa Paaterolla riittää selitettävää, sillä senverran poukkoilevia ovat olleet heidän lausuntonsa riidan etenemisestä. Kotkalainen kunta- ja omistajaohjausministeri Paatero on ollut Rinteen hallituksen toimeliaimpia ministereitä.

Otsikoihin hän pääsi jo kesällä napattuaan pöydälleen Postin johdon jättitulot, jonka seurauksena pääjohtaja sai lähteä. Kiinni Paatero kävi myös Veikkauksen mainonnan eettisyyteen vaihtaen yksintein Veikkauksen koko hallituksen.

Valikoivan totuuden puhuminen on vaarallista johtaen vain selittelyihin.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus