Haminan talousalueen uutislehti

Sotilaskoti juhlii 100-vuotisuuttaan

Haminan sotilaskodin eli Sotkun keskeisimpiin tekijöihin kuuluu mainio leipuri Tuija Sipari, jonka loihtimaa kääretorttua pääsivät ensimmäisenä maistelemaan varapuheenjohtaja Marja-Liisa Holopainen (oik.) ja puheenjohtaja Stina Pullinen.

Haminan sotilaskoti aloitti toimintansa 11.12.1919. Ensimmäinen toimipiste sijaitsi Fredrikinkadun ja Raatihuoneentorin kulmauksessa ns. Trykinin talossa, joka sodan aikana pommitettiin maan tasalle

Lauantaina 14.12. Haminan sotilaskotiyhdistys juhlii 100-vuotista taivaltaan monin tavoin.

– Aloitamme klo 9.30 seppeleenlaskuilla Kaatuneiden upseerien patsaalla ja sankarivainajien muistomerkillä. Sotilaskodissa nautittavan rokkalounaan jälkeen kokoonnutaan heti puolenpäivän jälkeen RUK:n Maneesiin itse juhlaan, kertoo Haminan sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtaja Stina Pullinen.

Juhlapuheen pitää Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Kirsi Patrikainen. Rakuunasoittokunnan solisteina laulavat Maria Tyyster ja Juha Ketola, Ilmavoimien Big Bandin kapellimestari.

Sotilaskotitoiminta perustuu pääosin vapaaehtoistoimintaan. Palkattuja henkilöitä on vain kuusi. Sotilaskotisisaret ovat valmiina auttamaan tarpeen tullen.

– Tällä hetkellä sisaria on reilu 100, joista aktiiveja on kolmisenkymmentä. Ikärakenteemme on huolestuttava, kaipaamme kovasti joukkoomme nuoria naisia.

– Yli 60-vuotiaat ovat aina valmiina palvelukseen, nuorimmat sisaremme ottavat oitis kopin kaikista tarjolletulleista maastokeikoista. Maastossa viihdytään ja se on kai sotureittenkin mielipide.

Maastoon paikkaan kuin paikkaan sotilaskoti pääsee hienosti 4-vetoisella Mersulla, johon kuljettajan irroittaa kuljetuskomppania.

Suuret ikäluokkamme ovat jo tukevasti reservissä. Nykyisten ikäluokkien vahvuudet kuihtuvat vuosi vuodelta ja se näkyy myös sotilaskotitoiminnassa.

– Vielä 1970 – 1980-luvuilla RUK:ssa oli kolme kurssia joka vuosi vahvuudeltaan 800 – 900 oppilasta. Nyt kursseja on kaksi per vuosi ja juuri aloittaneen kurssin vahvuus jäi ensimmäisen kerran alle 600:n, kertoo Haminan sotilaskotiyhdistyksen varapuheenjohtaja Marja-Liisa Holopainen.

RUK:n kurssien aikana sotilaskodissa on kuitenkin täystyöllisyys, sillä upseerioppilaiden ohella asiakaskuntaan kuuluvat jääkäri- ja kuljetuskomppanioitten varusmiehet, noin 300 per saapumiserä.

Suuri muutos Haminan sotilaskotia odottaa ensi huhtikuussa. Nykyinen sotilaskoti sulkee ovensa ja toiminnot siirtyvät remontoituihin uusiin tiloihin varuskunnan porttien sisäpuolelle.

Sotkun kääretorttuun on leivottu yhdistyksen omat värit.

– Saamme uusiin tiloihin uuden leipomon ja asialliset puitteet. Toiminnallisesti järjestely tuo meille uusia haasteita, sillä kaikilla sisarillamme ei ole kulkulupaa varuskunnan porttien sisäpuolelle, pohtii puheenjohtaja Pullinen.

20 vuotta sotilaskodin toiminnassa mukanaollut Marja-Liisa Holopainen sanoo, että sisartoiminta on hieno harrastus heille, joilla aikaa on.

– Toiminta tuo sisältöä arkeemme ja kiitollinen asiakas on meille aina paras palkinto, sanoo Holopainen.

– Sisarilloissamme meillä on erilaisia teemoja, teemme myös aiheeseen liittyviä retkiä. Kaakkois-Suomen sotilaskotiyhdistykset tapaavat vuosittain yhteistyön merkeissä vaihtaakseen kuulumisia ja tietoja sekä tutustuen toisiinsa.

– Haminan sotilaskotiyhdistyksen joulumyyjäiset ovat kuuluneet toimintaamme kymmenien vuosien ajan. Kaupunkilaiset voivat tulla Sotilaskotiin vaikkapa nauttimaan munkkikahvit ostosten ja arpajaisten ohella, vinkkaa puheenjohtaja Pullinen.

Sotilaskodin kodinhoitajan tehtävää hoitaa Satu Vihreäluoto (vas.), jonka tukena on joukko vapaaehtoistyötä tekeviä sisaria, kuten Marja-Liisa Holopainen ja Stina Pullinen.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli