– Neuvottoman koulua on tekohengitetty seitsemän vuotta. Kun ilmanvaihtolaitteisto tulee käyttöikänsä päähän, rakennus antautuu. Eikä sitä kaupugin mukaan enää kannata korjata, toteaa Neuvottoman kylätoimikunnan puheenjohtaja Riku Roslakka.
Roslakalla on yhteinen huoli kylän muiden lapsiperheiden kanssa. Kun koulurakennuksen ylläpito loppuu, mihin joutuvat Neuvottoman koululaiset.
– Suunnitelmia nykyisen koulun jälkeisestä ajasta ei ole ainakaan meille kerrottu.
Neuvottomalaisten mielipiteitä koulun merkityksestä selvitettiin marraskuun aikana kyselytutkimuksen avulla.
Kylätoimikunta esitteli kyselyn tuloksia toimikunnan, Neuvottoman-Salmin Marttojen, koulun vanhempaintoimikunnan, juttutuvan ja muiden kyläaktiivien yhteistyössä järjestämässä Joulujysäyksessä.
Neuvottoman koulussa ja sen piha-alueella järjestetyn tapahtuman alaotsikkona olikin ”Pelastetaan koulu”.
Tilaisuuteen oli kutsuttu kaupungin virkamiehiä ylintä johtoa myöten sekä valtuutettuja. Virkamieskuntaa ei paikalle ilmaantunut, valtuutettujakin kourallinen.
– Neljä vastaajaa viidestä kertoi koulun vaikuttaneen merkittävästi asumispaikan valintaan. Puolet vastaajista ilmoitti asioivansa tai käyvänsä töissä merkittävässä määrin oman kunnan ulkopuolella.
Vastaukset kertovat selvää kieltä: lähikoulu vaikuttaa asumispäätöksiin, ja Neuvottoman kaltaisesta, kuntien rajalla olevasta kylästä voi asukasvirta herkästi suunnata naapurikuntiin parempia palveluita etsimään, Roslakka kertoo.
Keskusteluissa toivottiin Haminalta aktiivista otetta omien kyliensä markkinoinnissa ja lähipalveluiden kehittämisessä.
– Kun työikäiset lapsiperheet lähtevät, loppuvat nopeasti muutkin palvelut.
Neuvottoman koulun toinen siipi on seitsemän vuotta sitten suljettu sisäilmaongelmien vuoksi. Käytössäolevia tiloja on mm. ilmanpuhdistimilla ja lisäeristämisellä koetettu pitää käyttökunnossa.
Ensi kevätlukukauden aloittaa 77 oppilasta. Vertailun vuoksi: vuonna 2013 koulussa oli 120 oppilasta.