Haminan talousalueen uutislehti

Rotarykahveilla viimeisen kerran

Joulukahvit maistuivat myös Jaakko ja Irma Rikkolalle, joiden välistä kurkkii Veteraanikodin lähihoitaja Päivi Rantala.

Haminan rotaryt ovat vuodesta 2004 alkaen tarjonneet joulukahvit Veteraanikodin asukkaille. Kahveja juotiin nyt viimeisen eli 15:nnen kerran.

– Talon lähihoitaja Päivi Rantala siirtyy Kymsoten kotihoitoon. Palvelut talon asukkaille tuottaa tammikuusta alkaen TukiTeko. Ateriapalvelut, viriketoiminta sekä ohjaus- ja neuvontapalvelut pelaavat jatkossakin, sanoo Haminan henkilöstöpäällikkö Pia Nordman.

Talon asukkailla on ollut huolta omasta sekä talon tulevaisuudesta ensi vuonna tulevien muutosten vuoksi.

– Haminan kaupunki on linjannut asiat siten, että Veteraanikotiin järjestetään riittävät palvelut niin kauan, kuin talossa veteraaneja vielä asuu. Vuodenvaihteessa palvelut vain toimivat ulkoistettuna TukiTeolle, sanoo Nordman.

– TukiTeossa on monialaista osaamista. Hyviin käsiin Veteraanikodin vanhukset pääsevät.

94-vuotias Kaarlo Kärkkäinen on yksi talon sotaveteraaneista. Kärkkäinen muutti taloon vuonna 2013.

– Hyvin olen viihtynyt. Monta herätystä on jo takana, mutta toivottavasti myös edessä, sanoo pirteä veteraani hymy huulilla.

– Suomessa on jäljellä enää 8 000 sotaveteraania. Joukkomme vähenee ikääntymisen myötä kiihtyvällä vauhdilla.

Pia Nordman sanoo, että Veteraanikoti pysyy veteraanikotina:

– Asukkaat ohjautuvat taloon jatkossakin palvelutarpeen arvioinnin perusteella ja etusijalla ovat veteraanit. Kun sotainvalidit ovat saaneet tähän saakka veteraaneja paremmat palvelut, jatkossa molemmilla ryhmillä on samat edut, sanoo Nordman.

Hamina-Vehkalahden rotaryklubin puheenjohtajana vuonna 2003 toiminut Ossi Wilen kertoo, että klubi on käynyt vuosittain 2004:stä lähtien kahvittamassa veteraaneja.

– Myös joulupukki lahjoineen on ollut mukana. Lasse Lind hoiti pukin virkaa tyylillä aina kuolemaansa saakka, kertoo Wilen.

Joulupuheen veteraaneille piti kenttärovasti Vesa Aurén.

– Kaikesta hyvästä, mikä meillä on, saamme kiittää veteraanejamme. Sota on aina likainen asia, joskus jopa sen muisteleminenkin, sanoi Aurén.

Kahvitilaisuuden tervehdyssanat lausui Haminan Rotaryklubin presidentti Alpo Julkunen. Perinteiden mukaan tilaisuuden musiikeista vastasi Urpalaisen perhetrio.

Kenttärovasti Aurén siirtyy Sastamalaan

Maavoimien haminalainen kenttärovasti Vesa Aurén on valittu Sastamalan seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi. Hän aloittaa työt vuodenvaihteen jälkeen.

Aurén on hieman hämmentynytkin siitä, että 59-vuotias mies vielä voi vaihtaa työpaikkaa. Hän luottaa kuitenkin huomispään. Pohjana vahva johtajakokemus sekä monipuoliset tehtävät, joita hän on hoitanut Haminan seurakunnan eri luottamuselimissä.

– Pitkä työura on kiistatta tuonut osaamista, jota voin nyt tarjota Sastamalan seurakunnan käyttöön, sanoo Aurén.

Valinta Sastamalan kirkkoherraksi merkitsee myös perheen muuttoa Satakunnan/Pirkanmaan rajamaille.

– Myös vaimo sai Sastamalasta töitä. Neljästä lapsestamme kolme on jo itsenäistynyt omilleen, vain Uula-Matti jää ylläpitämään tukikohtaamme Haminaan.

– Sastamalan seurakunta kuuluu vielä tämän vuoden Turun arkkihiippakuntaan, mutta siirtyy vuodenvaihteessa Tampereen hiippakuntaan. Minut vihkii uuteen tehtävääni Tampereen piispa Matti Repo, joka on ystäväni jo opiskeluvuosiltani.

Muutto Sastamalaan on myös muutto lähelle omaa kotiseutua, sillä Aurén on syntynyt Nakkilassa Porin kupeella.

– Vanhempani asuvat yhä Nakkilassa ja vaimon vanhemmat Porissa, muutto uusiin maisemiin on ongelmaton. Länsi-Suomeen muutto joskus on ollut mielessäni. Nyt se aika tulee.

Vesa Aurén tietää haasteensa, kun Sastamala on Haminan seurakunnan lailla seitsemästä seurakunnasta parsittu kokonaisuus.

– Mieli on haikea, kun joudumme hyvästelemään Haminan ja koko Itä-Suomen. Käteni ei kuitenkaan vapissut, kun allekirjoitin Mikkelissä Maavoimien esikunnassa eropaperini. Ehkäpä tässä on vielä 10 vuotta jäljellä uutta työuraa, tuumi Aurén.

Vesa Aurén on viimeisiä hetkiä Maavoimien kenttärovastin tehtävässä. Vuodenvaihteessa hän aloittaa Sastamalan kirkkoherrana.
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli