Perinteiset Tattoo-viinit ovat jälleen tulleet myyntiin. Puna- ja valkoviinien valmistaja on eteläafrikkalainen Darling Cellars -viinitila. Ranskalaiselta Veuve Ambal -tuottajalta tuleva Tattoon kuohuviini on jo myynnissä, puna- ja valkoviinitkin aivan näinä päivinä.
Nimikkoviinit ovat tarjolla Hamina Tattoossa nyt viidettä kertaa.
– Ensimmäiset nimikkoviinit tilasimme kesän 2012 Tattooseen. Pian saamme myyntiin myös omat Tattoo-oluet, jotka toimittaa tällä kerralla virolahtelainen Takatalo & Tompuri Brewery, valistaa Hamina Tattoon toiminnanjohtaja Hannu Kaukiainen.
Hamina Tattoon viinien hovihankkija AMKA Oy on 40-vuotias yritys, joka ensimmäisenä viinien maahantuojana toi chileläiset viinit Eurooppaan. Tämä tapahtui vuonna 1992. Suomen tytäryhtiö perustettiin vuonna 2002.
AMKAn aluemyyntipäällikkö Niklas Andberg kuvailee ranskalaisen tuottajan kuohuviiniä kuivaksi muttei kuitenkaan rutikuivaksi.
– Vaikka pullon kyljessä on merkintä brut, päärynä tuo siihen raikkautta eikä se olekaan enää niin kuiva. Hyvä kuohuviini sopii raikkaana ruoan kuin ruoan yhteyteen, sanoo Anberg.
Eteläafrikkalaisen tuottajan valkoviinin päärypäle on Sauvignon Blanc:
– Valkoviinin hapokkuus on samalla tasolla kuin pari vuotta sitten, mutta nyt Sauvignon Blancin osuutta lisätty ja se tuo tähän vuosikertaan lisää hedelmäisyyttä. Viinien vuosikerroissa ei suuria eroja ole kuten eurooppalaisissa viineissä.
Punaviini taisi nousta edellisen Tattoon viineistä suosituimmaksi, ainakin se loppui Alkon hyllyiltä ensimmäisenä. Tuotepäällikkö Andberg sanoo, että kolmannen maailman viinitilojen tuotteet ovat hinta/laatu -suhteessa eurooppalaisia edellä.
Andberg sanoo, että menee ehkä kymmenisen vuotta siihen, kuin Suomessakin alkaa viininvalmistus rypäleistä.
– Olosuhteemme riittävät jo rypäleitten kasvattamiseen, kasvukaudellamme on aurinkoa tarjolla vähintään 1 500 tuntia, joka riittää. Eri juttu on, kannattaako viinien tuotanto, sillä se voi vaikuttaa EU:lta saataviin maataloustukiin, sanoo Andberg.