Haminan talousalueen uutislehti

Pousin Puutarha on esimerkki ahkeruudesta ja yrittäjyydestä

Pousin Puutarha täytti syksyllä laskutavasta riippuen joko 80 tai 88 vuotta. Täydet 80 vuotta kauppapuutarhaa on pyöritetty kuitenkin Kolsilassa Rinkimäellä.

– Tekemisen juuret ovat kuitenkin jo vuodessa 1931, jolloin isoisäni Eetu aloitti touhukkaan vaimonsa Ainon kanssa kotipuutarhaviljelyn Koivulan tilalla Kolsilassa, kertoo toimitusjohtaja Jarmo Pousi.

Pousin Puutarha on ollut vuosikymmeniä arvostettu alan yritys. Puutarhalta on puuttunut pitkästä historiastaan huolimatta kuitenkin tarina.

– Se on häirinnyt minua. Yrityksen taustat ja tuotteen tarinathan kiinnostavat niin tavallista kuluttajaa kuin tukkuliikkeiden ostajia ja uskoakseni myös tulevia polvia, jotka minun jälkeeni pyörittävät Pousin Puutarhaa, kertoo Pousi.

Nyt yrityksellä on tarinakin kirjan kansissa. Pousin Puutarha – sisulla ja sydämellä -kirja julkistettiin yrityksen 80-vuotisen toiminnan kunniaksi. Tekstin on kirjoittanut monille haminalaisillekin tuttu toimittaja Teija Horppu, graafinen ulkoasu ja taitto ovat Mikko Rankin käsialaa.

– Onneksi on vielä henkilöitä, jotka muistavat vanhojakin asioita yrityksestämme. Vanhin kirjaan haastateltu entinen työntekijä oli 96-vuotias. Nämä olivat viimeisiä hetkiä kaivaa yrityksen historia kokoon.

– Juuri kirjassa esiintyvät henkilöt isovanhemmistani ja vanhemmistani Eero ja Irma Pousista lähtien puhaltavat yrityksen tarinan elämään. Tarjolla on aitoa historiaa ahkeruudesta, pitkäjännitteisyydestä ja aidosta yrittämisestä, kiteyttää Pousi.

Juhlat on juhlittu, Pousin Puutarha on palannut normaaliin työrytmiin. Kolsilan puutarhasta vastaa Jarmo Pousi, Tikkamäen tarhasta isoveli Ensio. Tuotteita on jääsalaatti, lehtisalaatti, friseesalaatti ja tilli.

Jarmo Pousi sanoo, että alan kilpailu on kovaa.

– Ylituotanto jyllää tälläkin alalla. Investoinnit on suunnattava siten, että pysymme kilpailukykyisinä ja voimme pitää kustannukset kurissa.

Energiansäästöissä Pousin Puutarha kulkee eturivissä:

– Tikkamäen tarhalla siirryimme hakelämmitykseen ja 10 vuotta sitten, mutta nyt hakelämmitys on tulossa myös Kolsilan tarhaamme. Näin voimme luopua kalliista maakaasusta.

– Sähköenergiaa pystymme säästämään kymmeniä prosentteja, kun olemme siirtyneet ledvaloihin alan yritysten eturintamassa. Tässä on katsottava koko ajan eteenpäin ja avoimin silmin haettava uusia innovaatioita, sanoo Pousi.

Pousin Puutarhalla on yhteensä 21 kasvihuonetta Kolsilan ja Tikkamäen tarhoilla. Lasinalaista kasvatustilaa on noin 2,5 hehtaaria. Perheyritys tuottaa vuosittain noin yhdeksän miljoonaa ruukkuvihannesta ja yritys on Suomen kolmanneksi suurin jääsalaatin kasvattaja.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide