Haminan talousalueen uutislehti

Vuosi yrittäjänä -ohjelma kannustaa yrittäjyyteen

Ekamin Haminan kampuksella on kuluneen syksyn aikana perustettu 16 opiskelijoiden NY-yritystä, joissa hyörii viitisenkymmentä opiskelijaa. Elokuussa opintonsa aloittaneet nuoret ovat voineet perustaa yrityksensä omien mieltymystensä mukaan, joitakin toki on autettu yrittäjyytensä etsimisessä.

– Tällä vuosikerralla on ehkä ollut aikaisempia ikäluokkia enemmän haasteita itse yrittäjyyden oppimisessa. Yrittäjyys vaatii itsensä kehittämistä, siihen pyritään Vuosi yrittäjänä -ohjelmalla. Kekseliäisyyttä ja oma-aloitteisuutta tarvitaan, sanoo lehtori Jari Vauhkonen.

Viime syksyn NY-yrityskaartia Vauhkonen muistelee erityisen aktiivisina, mutta korkealla odotukset ovat nytkin.

– Helmikuussa NY-yritykset lähtevät mukaan Kotkaan aluekilpailuun, josta sitten pyritään valtakunnalliseen finaaliin. Siellä punnitaan yritysidea, sen kaupallisuuden taso ja yritysidean esittely. Siinä pärjää parhaiten luontevuudella, sanoo Vauhkonen.

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma on suunnattu peruskoulun yläluokkalaisille sekä lukion ja ammatillisen toisen asteen oppijoille. Opinto-ohjelmassa perustetaan lukuvuoden, lukukauden tai kalenterivuoden ajaksi oikealla rahalla toimiva NY-yritys. Ohjelman aikana NY-yrittäjät käyvät läpi yrityksen kaikki vaiheet perustamisesta yrityksen lopettamiseen.

Ohjelman ja NY-yrityksen tarkoituksena on työelämätaitojen, yrittäjämäisen asenteen ja aktiivisen toimintatavan oppiminen jo opiskeluaikana. NY-yritys toimii oppimisen välineenä, joka tuo motivaatiota ja hyvän harjoitusalustan erilaisten taitojen oppimiselle.

Pumpernikkeli luotaa kahvilaansa

Pumpernikkeli NY on yksi Ekamin Haminan kampuksen nuorten yrityksistä. Liiketoimialan opinnot elokuussa aloittanut kolmikko Sonja Nikkanen, 24, Meri-Tuuli Tuukkanen, 17, ja Saara Rokka, 16, on perustanut Ekamiin kahvion palvelemaan talon henkilökuntaa sekä opiskelijakavereita.

Sonja, Meri-Tuuli ja Saara luottavat yrityksensä menestykseen.

– Valmiita olemme palvelemaan muitakin, kuin Ekamin henkilökuntaa ja opiskelijoita. Kahvilamme on avoinna kahtena päivänä viikossa tiistaina ja perjantaina klo 10–14, muut päivät menevät muissa opinnoissa, kertoo Sonja.

Pumpernikkelin väki on jakanut työtaakkaansa omien osaamisalueiden mukaan. Meri-Tuuli leipoo pullat sekä paistaa pitsat myyntitiskille. Saara on aurinkoisena asiakaspalvelijana tiskillä palvelemassa ja Sonja hoitaa yrityksen kirjalliset työt, kirjanpidon ja hallinnon.

– Olemme markkinoineet kahviotamme toistaiseksi vain Ekamin väelle, mutta ulotamme nyt markkinointimme myös lukion puolelle. Jollemme onnistu markkinoinnissa, emme saa asiakkaitakaan, pohtii Sonja.

Nuoret sijoittivat kukin 50 euroa alkupääomaa yritykseensä. Sillä rahalla on hankittu kaupasta jauhot ja muut tarpeet.

– Pitsapaloja taitaa mennä eniten. Avajaispäivänä pitsamme loppuivat jopa kesken, mutta ryhdyin oitis uuden taikinan tekoon, paljastaa Meri-Tuuli.

Pumpernikkeli oli nimi, jonka neitoset löysivät nettiä selaamalla.

– Kun Pumpernikkeli sattui silmiimme, tiesimme oitis, että tässä se on! Vuoden kestävä yrityshän tämä on, mutta mahdollista on jatkaa sen jälkeenkin muttei enää NY-yrityksenä.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide