Haminan talousalueen uutislehti

Upi kannustaa ikääntyneitäkin harrastamaan liikuntaa

Haminalainen, satamassa trukinkuljettajana työskennellyt Urpo ”Upi” Tiilikka joutui selkävaivojen vuoksi 54-vuotiaana eläkkeelle. Työuran loppu merkitsi monen uuden asian alkua.

– Selässä ensimmäisen ja toisen nikaman välilevy oli kulunut lähes olemattomiin. Kivut olivat sietämättömiä eikä työstä koneahtaajana tullut mitään. Lääkärin ohje oli selkä- ja vatsalihasten harjoittaminen, muuten kävelykin loppuisi, muistelee Upi.

Upi otti neuvosta vaarin. Työuran jäätyä hän paneutui vanhan rakkautensa voimaurheilun pariin.

– Nuorena jouduin lopettamaan painonnoston 27-vuotiaana kyynärnivelen ongelmien vuoksi. Voimailu kuitenkin veti ja läksin eläkepaperit taskussa punttisalille.

Selkä vahvistui ja tervehtyi nopeasti ja mies innostui kokeilemaan omia rajojaan:

– Aloitin etunojapunnerruksella ja tavoitteena oli 100 punnerrusta minuutissa. Työtä ja harjoittelua se vaati, mutta onnistuin. Sitten vaihdoin lankutukseen, joka on taas aivan erilainen laji.

Lankutus kehittää monta keskivartalon lihasta. Lankuttaja asettuu lattialle makaamaan kyynärpäiden varaa siten, että koko vartalo on linjassa koskettamatta maata. Helppoa teoriassa, mutta haastavaa, kun ryhtyy kokeilemaan.

– Ennätyksiäni olen parannellut. Marraskuussa lankutin SE-lukemat 41 minuuttia, ensi vuonna tavoite on 45 – 50 minuuttia. Täysi tuntikin tulee aikanaan.

Upi Tiilikka kannustaa kaikkia liikkumaan ja ylläpitämään kehoaan. Muuten noutaja tulee turhan aikaisin.

– Kävelkää, pyöräilkää, uikaa. Tärkeintä on, ettei jäädä sohvan pohjalle.

Entisenä painonnostajana Upi kannattaa lihaskuntoharjoittelua:

– Haminan senioripuisto Saviniemen kulmalla on erinomainen paikka aloittaa. Itse harjoittelen puiston kuntolaitteilla kesäisin ja olen myös antanut ohjeita muille puiston käyttäjille, paljastaa Upi.

– On todistettu, että jopa 70-vuotiaalla lihaskunto kehittyy harjoittelulla. Hyväkuntoinen lihaksisto antaa lisää elinvuosia ja sekä parantaa elämänlaatua!

Kevään tullen Upi Tiilikka haastaa haminalaisia eläkeläisiä tutustumaan seniori­puistoon ja sen kuntoilulaitteisiin.

– Olen valmis ohjaamaan kaikkia halukkaita. Muutaman käyntikerran jälkeen laitteet tulevat jo tutuiksi ja kunnon kehittyessä harrastus vie myös mennessään, sanoo Upi vedoten omaan kokemukseensa.

– Ikä on vain numeroita. Mieli virkistyy kunnon parantuessa ja monet arjen asiat näyttävät entistä valoisammilta.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide