Haminan talousalueen uutislehti

Ok Boomer

Ok boomer on vuonna 2019 nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa trendannut ilmaisu, jolla vastattiin baby boomereiden, eli vuosien 1946 – 1964 välissä syntyneiden henkilöiden typerille kommenteille ja mielipiteille. Ok boomer -ilmaisu ei kuitenkaan ole nuorten epäkunnioittavaa huutelua ja vanhempien ihmisten kiusaamista, vaan vastaisku sille, että nämä boomerit ovat käyttäytyneet ensin epäkunnioittavasti nuorten mielipiteitä, kokemuksia ja jopa tutkittua tietoa vastaan.

”Ilmastonmuutos ei ole totta!” ”Ok boomer.”

Mutta onko ’ok boomer’ -kommentista vain haittaa, niin kuin maailmalla on uutisoinnissa kritisoitu, usein 1946-1964 välillä syntyneiden toimesta? Mielestäni ei. Ennen vanhaan (silloin hyvinä aikoina?) nuoria on saanut kritisoida milloin milläkin sanankäänteillä esimerkiksi syöttö­por­saiksi, joten nyt on nuorten vuoro kritisoida heitä takaisin omalla tavallaan vitsillä, joka toimii ovelana näpäytyksenä sekä mennen ihon alle niille, joiden täytyisi miettiä uudelleen kommentointiaan.

Tämä trendi siis antaa nuorille mahdollisuuden raivata tilaa omalle kokemukselle yhteiskunnallisessa keskustelussa. Sen sijaan, että täytyisi hiljaa kuunnella ’silloin kun minä olin nuori’ -lausahduksia, voi pistää itse vastaan.

Nämä lausahdukset nuorille ovatkin aika irrelevantteja ottaen huomioon sen, että kasvuympäristö on ollut aivan erilainen 1950-luvulla, kuin 2000-luvulla. Kyllä, silloin kun sinä olit nuori, saattoi mielestäsi olla jokin asia paremmin, mutta saiko silloin samaa sukupuolta olevat mennä naimisiin? Kyllä nyt, kun minä olen nuori, asiat ovat paremmin, senkin boomeri.

Toisaalta ok boomer -ilmiö voi olla myös haitallinen, niin kuin mikä tahansa muukin trendi. Jos joku kommentoisi jokaisen twiiteistä normaaliin puheeseen ”Ok boomer” riippumatta siitä, oliko kyseessä oma sukulainen vaiko Sauli Niinistö, se olisi todella epäkohteliasta, melkein jopa kiusaamista. Ja siitä katoaisi myöskin sen lauseen mahti ja hauskuus. Susi, susi.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide