100-metristä salkoa viriteltiin nostokuntoon marraskuussa 2018.

Haminan suurlipun 100-metrinen salko sai ennen joulua pysyvän käyttöluvan 50 vuodeksi. Salko lienee yksi tutkituimpia lajissaan, sillä Kiwa Inspecta Oy:n lisäksi lujuustutkimukset tilattiin VTT:ltä. Yhteensä 32 000 euroa maksaneiden tutkimusten raportissa VTT näytti terästornille vihreää valoa.

– Lippusalon teräs täyttää sille asetetut lujuusvaatimukset, vakuutti VTT:n erikoistutkija Juhani Rantala raportissaan.

Salko on rakennettu teräksisistä kartioista, jotka on kasattu päällekkäin. Alimmaisen kartion seinämäpaksuus on 12 mm, ylimmäisen 6 mm.

Hinta itse tangolle määräytyy urakkasopimuksen mukaisesta hinnasta 322 500 euroa, josta kirjanpidon mukaan on tähän mennessä maksettu 273 000 euroa joulukuun puoliväliin mennessä.

– Osa urakkasummasta on siis vielä jätetty maksamatta, loppusuorituksen aika tulee, kunhan luovutusasia­kir­jat valmistuvat, sanoo Matti Filppu, Haminan kehitysjohtaja.

– Lipputangon lujuusominaisuuksia haluttiin vuoden 2019 aikana vielä selvittää tarkemmin ja se oli myös kaupungin rakennusvalvontaviranomaisen edellytys pysyvän käyttöluvan saamiseksi.

100-metrisen salon perustusten rakentaminen oli iso työ maksaen noin 200 000 euroa. Työn teki kotkalainen Rakennusliike Tommola.

– A-Insinööreiltä on ollut asiantuntijana, suunnittelijana ja työmaanvalvojaksi palkattuna Toni Kekki ja ulkopuolisen tarkastajan roolissa Ville Laine. Näitä kuluja on tänä vuonna syntynyt noin 16 779 euroa. Suurlipusta aiheutuu myös kunnossapito- ja huoltokuluja liittyen lähinnä lipun nostoon ja laskuun. Ne työt on hoitanut ansiokkaasti Haminan VPK, kertoo Filppu.

Suurlippu kaikkine käänteineen on ollut monivaiheinen kokonaiisuus, jota on seurattu mielenkiinnolla ympäri Suomea.

– Aivan kaikissa muiden paikkakuntien väen tapaamisissa eri virkatehtävissä on suurlippu tullut esiin vähintään jo toisessa lauseessa. Kansalaiset kautta maan ovat seuranneet episodia ja nyt lippu siis liehuu jatkuvasti!

Juuri loppiaisen alla suurlippu oli kuitenkin otettava alas, sillä tuulen voimakkuus ylitti jopa 20 m/s voiman. Rajana suurlipulle on pidetty 15 m/s tuulen voimakkuutta.