Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 53 järjestön valtakunnallinen verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten apua tarvitaan kadonneen ihmisen etsinnässä, mutta myös esimerkiksi liikenteenohjauksessa, evakuoinneissa ja henkisen tuen antamisessa kriisitilanteissa.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu esittäytyy Haminassa laajassa mitassa torstaina 23.1. klo 18 – 20 Kumppanuustalo Hilmassa pidettävässä Vapepa tutuksi -tilaisuudessa.

– Toimintojaan ovat esittelemässä kuuden järjestön edustajat. Yleisesittelyn ohella järjestöjen tavoitteena on rekrytoida riveihinsä auttamishaluisia, uusia vapaaehtoisesta pelastustoiminnasta kiinnostuneita henkilöitä, sanoo Vapepan Haminan seudun paikallistoimikunnan puheenjohtaja Jouni Tykkä.

– Toimintaan havitellaan mukaan myös uusia järjestöjä.

Haminan tilaisuudessa toimintojaan esittelevät Haminan palveluskoiraharrastajat, Autoliiton Haminan osasto, Haminan seudun moottorikerho, Punainen Risti, Haminan seudun meripelastusyhdistys sekä Neuvoton-Salmin Martat.

– Toiminta Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa on pyyteetöntä, organisoitua ja koulutettua kansalaistoimintaa. Mukaan voi tulla jokainen, joka haluaa auttaa muita käytännönläheisellä tavalla.

Vapepa on perustettu vuonna 1964 ja eri järjestöjen kautta mukana on yli 10 000 aktiivia toimien yli 1 000 hälytysryhmässä.

Vapepan yhteysjärjestönä toimii Suomen Punainen Risti koordinoiden toimintaa pelastuspalvelutoiminnan osalta. Suomen Meripelastusseura koordinoi vapaaehtoista meripelastustoimintaa sekä Suomen Lentopelastusseura vapaaehtoista lentopelastustoimintaa.

– Esimerkiksi henkilön etsinnät käynnistyvät aina yleiseen hälytysnumeroon 112 tulleen avuntarpeen perusteella. Viranomainen määrittää avun tarpeen välittäen sitten tiedon Vapepan järjestöille.

– Viranomainen on aina johtovastuussa kaikissa operaatioissa, sanoo Tykkä.

Torstain 23.1. Vapepa tutuksi -tilaisuudessa on jokaisella kuudella järjestöllä omat esittelypisteensä, joissa myös rekrytoidaan uusia jäseniä. Esittelypisteet avautuvat jo klo 17.30, jolloin alkaa myös kahvitarjoilu.

Kumppanuustalon pihamaalla on klo 19.30 pelastuskoiranäytös ja ulkona esittäytyvät myös Haminan seudun moottorikerhon enduropyörien partiot.

Peruskurssi Vapepan toimintaan 6.2.

Torstaina 6.2. klo 17.30 – 21 järjestetään Kumppanuustalo Hilmassa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun peruskurssi, jolla halukkaat pääsevät tutustumaan Vapepan toimintaan sekä siihen, mitä kaikkea Vapepassa voidaan tehdä muiden auttamiseksi.

Kurssille on ilmoittauduttava 31.1. mennessä vapepa.hamina@gmail.com. Ilmoita nimesi ja mahdollinen järjestösi. Kurssi on maksuton.

Kurssi on kaikille avoin, eikä osallistuminen edellytä ennakkotietoja. Kurssin järjestää Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Haminan seudun paikallistoimikunta. Käynti Hilmaan rakennuksen päätyovesta. Lisätietoja antaa Jouni Tykkä p. 050 356 8400.

  • Slider image
  • Slider image

Etsintätilanteessa kartat ja niiden hallitseminen ovat ensiarvoisia. Kun etsintä tapahtuu pimeällä, varustukseen kuuluvat myös otsalamput.

Jouni Tykkä on vapaaehtoisen pelastuspalvelun konkareita toimittuaan pitkään mm. Haminan seudun meripelastusyhdityksessä.

  • Slider image
  • Slider image